- Har du toppkarakterer i jus eller medisin, da er saken en annen. Men en middels god student uten annet enn middels gode karakterer på cv-en blir fort en ganske anonym søker i bunken. Da bør du ha noe mer å vise til - slik at du ikke havner i «uflaks-bunken», sier Kristian Fæste, som leder rekrutteringsselskapet Top Temp.

Seks av ti studenter blir ikke ferdige med utdannelsen på normert tid.

Nå går Kunnskapsdepartementet inn for å belønne studiestedene for hver student de får gjennom hele utdannelsesløpet.

Igår sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen at han er «sterk tilhenger» av at studentene jobber ved siden av, så lenge det ikke går utover studiene.

- Hvis du bruker 40-50 timer i uken på studiene er det fortsatt rom for å jobbe litt i helger, noen kvelder i ny og ne og ikke minst på sommeren. Jeg tror mange får mye godt igjen for å kombinere studier og arbeid, sa han: – Hvis du bruker 40-50 timer i uken på studiene er det fortsatt rom for å jobbe litt

Kristian Fæste er helt enig. Han tror de fleste studenter i Norge har tid til å jobbe litt ved siden av studiene - samtidig som de fullfører studiene på normert tid.

- Kan fort bli en sovepute

- Røe Isaksen er likevel et godt eksempel på at det kan lønne seg å bruke litt ekstra tid på studiene. Han viet en del tid til politikken som student. Men selv om studiene tok lenger tid enn planlagt, fikk han jo drømmejobben i ung alder!

Fæste har over 20 års erfaring fra bemanningsbransjen. Han forstår at mange studenter er dypt fortvilet fordi de ikke får en faglig relevant ekstrajobb eller sommerjobb. De ser ikke poenget med å ta en kjedelig jobb og blir i stedet heltidsstudenter. Dét kan fort bli en sovepute, mener han.

- Arbeidserfaring er fortsatt viktig. Det kan faktisk være en fordel å vise gode resultater og stå-på-vilje i en kjedelig jobb også. Det viser en fremtidig arbeidsgiver at du kan møte presis på jobb og er motivert til å gjøre en innsats, selv om du ikke får toppjobben med én gang. Å vise at du kan «stå opp om morran» kan få middels+-studenter vekk fra «uflaks-bunken», sier Kristian Fæste.

- Ingen krise å bruke et halvt år ekstra

Det er likevel en fordel å klare studiene på normert tid, understreker han.

- Å bruke fem år på tre års studier blir helt feil. Men skulle du bruke et halvt år ekstra, er det ingen krise. En jobb ved siden av viser at man har det lille ekstra, hvis du presenterer det på riktig måte. Bygg nettverk, engasjér deg. Det viktigste er jo at man ikke sløser bort tiden på unyttige ting som for eksempel «World of Warcraft».

Fæste ser ingenting galt med at studenter vil ha «drømmesommerjobben» mens de studerer. Men han gjør det klart at toget ikke har gått, selv om du må sitte i kassa på nærbutikken i år.

- Det blir som å være på leilighetsjakt: Kanskje du må ta til takke med en ettromsleilighet på Stovner i en periode, før du kan flytte til Grünerløkka.

Torbjørn Røe Isaksens parti Høyre vedtok på landsmøtet forrige helg å premiere hver enkelt student som fullfører en grad i tide.

Dag Morten Dalen, professor i samfunnsøkonomi ved BI, mener derimot at trege studenter er lønnsomme.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.