Kan alle bli gode ledere?

Tja, er svaret fra Rune Rimol og Ole I. Iversen, som er fagansvarlige i konsulentselskapet Assessit og har forsket på hva som kjennetegner unge ledere som oppnår suksess.

- Ledelse er som de fleste andre områder: Man blir bedre av å trene på det. Mange ledere setter av for lite tid til trening i hverdagen, og manglende trening og refleksjon rundt eget lederskap kan faktisk gjøre at man utvikler seg i negativ retning, sier Iversen.

Han og Rimol peker på at de aller fleste kan trene seg opp til å bli en gjennomsnittlig god leder.

- Men det ser ut som om noen fra fødselen av har en bedre forutsetning for å bli virkelig gode, bemerker Rimol.

- Både personlighet og evner påvirker hvem som blir ledere og hvor effektiv man er som leder. Både personlighet og intelligens påvirkes av arv og miljø. Undersøkelser som ser på sammenhengen mellom personlighet og god ledelse indikerer at den genetiske komponenten er betydelig. Den utgjør kanskje opp mot 50 prosent. Men ingen er født som gode ledere, og man blir ikke en god leder hvis man ikke trener hardt, forklarer han.

Sammenligner med idrett

De sammenligner ledelse med idrett:

- Noen mennesker har fra fødselen av en bedre forutsetning for å bli en god skiløper, men du blir ikke skikkelig god hvis du ikke trener og jobber hardt.

Assessit har i åtte år gjennomført kåringen Årets Unge Ledere. I den forbindelse har de samlet inn data om gode unge ledere som er analysert og presentert på internasjonale vitenskapelige konferanser. Blant annet har man funnet en rekke fellestrekk ved de som når opp i kåringen:

  • De er noe mer utadvendte enn folk flest og kommuniserer tydelig.
  • De er noe mer ambisiøse, systematiske og pliktoppfyllende enn folk flest.
  • De har jevnt over godt stabilt humør og beholder humøret også i stressede situasjoner.
  • De er åpne for å prøve ut nye ting og ser muligheter der andre ser problemer.
  • De støtter og bryr seg om andre mennesker, og viser medarbeidere tillit.

- Våre funn er i tråd med annen internasjonal forskning, sier Ole I. Iversen.

- Holder ikke å si «godt jobba»

Basert på egne forskningsfunn gir de følgende råd til ledere som vil lykkes på toppen:

  • Gi arbeidet retning og mening.
  • Vis medarbeiderne dine tillit. Arbeidet må organiseres slik at medarbeiderne opplever handlingsrom og frihet til å ta egne valg og prioritere og løse problemer.
  • Lytt og spør mer enn du snakker og mener. De beste lederne er genuint interessert i å forstå hvordan de rundt seg tenker.
  • Gi medarbeiderne støtte. Alle har et behov for «å bli sett».
  • Gi medarbeiderne tilbakemeldinger. Det holder ikke å si «godt jobba». Gi konkret feedback.

- Må utfordre seg selv

Ingeborg Morken, som er direktør for salg, marked og produktledelse i Fjordkraft, ble kåret som vinner av Årets Unge Ledere 2016. Hun mener gjensidig respekt og anerkjennelse er avgjørende for å skape gode resultater sammen.

Ingeborg Morken
Ingeborg Morken
 

- Jeg har alltid tatt de mulighetene jeg har fått, selv om jeg noen ganger har følt oppgavene som store. På denne måten utfordrer og motiverer jeg meg selv til utvikling, sier hun.

Hun bruker også aktivt egen leder og andre kolleger i Fjordkraft for å diskutere ledelse.

- Jeg har lært mye av å se på andre, sier hun.

Marit Garvik
Marit Garvik
 

Marit Garvik, som kom på tredjeplass i Årets Unge Ledere 2015, og er konsulentsjef i Atea, er enig i at man må la medarbeiderne sine blomstre:

- Jeg ser arbeidsglede i lederjobben når jeg ser at de rundt meg trives og har muligheten til å være den beste utgaven av seg selv, både faglig og personlig. Det er da vi skaper resultater og kan yte best til kundene våre, sier hun.

 

Les også DNs spesial: Hvordan rote bort en god ledelse på 14 dager.

Anbefalt av DNtv:

Åpner falkevingedørene 30 cm fra betongstolpe
Det er små marginer når DNs biljournalist tester om falkevingedørene til Tesla Model X kan åpnes i trange parkeringshus.
01:16
Publisert:
 

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:
 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.