- Jeg stortrives i NHO og håper å kunne ha denne jobben en stund til, sier Kristin Skogen Lund (50).

- Men om jeg skulle gjøre noe helt annet etter dette, så kunne jeg tenke meg å gjøre noe innen entreprenørskap. Enten starte noe eget, eller bidra til å bygge opp annen gründervirksomhet. Det har jeg ikke gjort før.

NHO-direktøren - og én av landets mektigste - er første kvinne ut i DNs nye sommerserie.

I denne serien forteller et knippe kjente mennesker fra norsk næringsliv, politikk og akademia om sin karriere. Hva er resultat av valg og tilfeldigheter? Og hva tenker de om dagens arbeidsmarked?

Det mest naturlige ville være noe innen det hun har mest erfaring fra, media og informasjons- og kommunikasjonsteknologi. Men Skogen Lund vet at man ikke kan planlegge alt.

- Plutselig ser du det rette konseptet og forstår at tiden er inne. Jeg har vært ganske god til å tørre å hoppe på muligheter når de har "seilt forbi" meg før, så jeg får satse på at det kan skje igjen, sier hun.

Veivalg

Etter at Skogen Lund gikk inn i stillingen som direktør i Aftenposten i 2007, klatret hun raskt på karrierestigen. Veien gikk innom konserndirektør i Telenor, før hun fikk direktørjobben i næringslivets hovedorganisasjon NHO i 2012.

Hun peker på flere veivalg i karrieren som ledet dit hun er i dag.

- Men jeg vil si at forespørselen fra valgkomiteen om jeg ville stille som visepresident i NHO i 2008, har endt med å prege meg i stor grad.

- Vondt å miste jobben

På de fire årene Skogen Lund har hatt toppvervet i NHO, har hun markert seg i norsk offentlighet.

Sist tirret hun på seg drosjenæringen og LO da hun tok en Uber i forbindelse med NHOs årskonferanse i januar. Dermed ga NHO-direktøren sin uformelle støtte til den uregulerte privatsjåførtjenesten, der bilene jevnlig blir avskiltet av politiet.

Selv om Skogen Lund fra tid til annen provoserer, tror hun det ville vært tungt å bli avsatt på grunn av en eller annen form for misnøye.

- Det ville vært veldig vondt for meg å miste jobben. Jeg har flere nære venner som har opplevd å miste jobben, så jeg har sett på nært hold hvor vanskelig det er og hvor kort veien kan være fra jobbsikkerhet til usikkerhet langs flere dimensjoner, sier hun.

Viktig støttespiller

I tillegg til en krevende jobb sjonglerer Skogen Lund et familieliv med fire barn, to kull med tvillinger.

Hun er gift med advokaten Christian Lund, og det er ham hun peker på som den som har betydd mest for karriereutviklingen hennes.

- Christian har bidratt sterkt til å gi meg nødvendig selvtillit, og ved hvert veiskille hvor jeg har tvilt på egen evne, har han overbevist meg om at jeg skulle takke ja til muligheten og hoppe i det. Han fungerer også som en viktig samtalepartner og ikke minst korrektiv!

Første tvillingkull er 16 år, og skal snart gjøre egne veivalg for sin karriere. Men Skogen Lund er ikke bekymret, hun er først og fremst imponert over dagens unge.

- De kan mye mer enn jeg kunne på deres alder!

Det er nok å ta tak i for deres generasjon, tror hun:

- Jeg tenker på klimautfordringene, bærekraften til velferdssystemet vårt, inkludering, og innovasjon. Det er de unge som må utfordre, tenke nytt og løse mange av de store utfordringene vi har. Det gjelder å ha rett kompetanse og arbeidsdisiplin.

Anbefalt av DNtv:

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:
 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.