- Er du student og lurer på om utveksling er noe for deg - gjør det. Det er det lureste du kan gjøre! sier Kathrine Opshaug Bakke.

I dag jobber hun som produktsjef for Finn Reise i Oslo etter å ha tilbrakt vel ni år i utlandet med jobb og studier. Interessen for det globale begynte allerede på Europastudier ved Universitetet i Bergen (UiB) i 2004. Hun var ikke i tvil om at hun ville ha et semester i utlandet.

- Siden jeg har familie i Brasil, ønsket jeg å lære meg portugisisk. Jeg valgte Portugal selv om studiet mitt ikke hadde en direkte avtale med riktig fakultet på universitetet, sier hun.

En rapport fra Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU) viser at tallet på norske studenter som velger å ta en grad i utlandet har steget sammenhengende siden studieåret 2008/09.

Økningen i perioden har vært på nesten 50 prosent, selv om vekstkurven har flatet ut de siste par årene.

Reiselystne bergensere

Etter NHH er Universitetet i Bergen det norske studiestedet som sender flest studenter ut i verden:

- I den forrige handlingsplanen som gikk ut i 2015, var ambisjonen at minst 30 prosent av de som tok en grad ved UiB

Anne Christine Johannessen, viserektor for internasjonalisering ved Universitetet i Bergen (UiB). Foto:
Anne Christine Johannessen, viserektor for internasjonalisering ved Universitetet i Bergen (UiB). Foto: (Foto: Eivind Senneset)
skulle ha vært på utveksling - og det målet nådde vi. Nå ønsker vi å øke til 40 prosent, sier Anne Christine Johannessen, viserektor for internasjonalisering.

Ved juridisk fakultet reiser allerede 50 prosent av studentene på utveksling.

Johannessen påpeker at ikke alle studieprogram har like gode muligheter, og at det vil være en viktig oppgave for UiB å legge til rette for alle programmene fremover.

- Det er viktig at vi samarbeider med gode universiteter og at det legges til rette for utveksling i våre studieprogram, slik at studentene ikke går glipp av viktige fag ved å være borte, sier hun.

 

 

Gode støtteordninger gjennom Lånekassen er en del av forklaringen på den høye norske gradsmobiliteten.

Men SIU roper et varsko gjennom sin rapport:

Siden høsten 2014 har en svekket norsk krone hevet prisnivået betydelig for norske studenter i utlandet. Hvis situasjonen vedvarer, er det sannsynlig at det vil påvirke studentens valg fremover, og at antall norske studenter ved utenlandske læresteder vil gå ned.

Viserektor for internasjonalisering Anne Christine Johannessen ved UiB peker imidlertid på en rekke gode grunner til å reise på utveksling.

- Man lærer noe annet enn man lærer hjemme. Dette er også en unik mulighet til å bli bedre kjent med seg selv, sier hun.

- Nyttig på strategisk nivå

For Opshaug Bakke ble oppholdet i Portugal en viktig erfaring:

- Ikke bare lærte jeg et nytt språk, jeg ble også kjent med folk fra hele verden, sier hun. Hun bestemte seg raskt for at hun måtte ut igjen, og at det måtte bli et lengre opphold.

Opshaug Bakke fullførte bacheloren sin i Europastudier i Bergen, og har etter det tilbrakt hele ni år med studier og jobb i utlandet. Blant annet har hun tatt master interkulturell kommunikasjon i Frankfurt an der Oder utenfor Berlin og jobbet for Schibsted i Stockholm og Santiago de Chile.

Hun jobbet også som intern ved den norske ambassaden i Lisboa under studietiden, og behersker nå både engelsk, tysk, portugisisk og spansk i tillegg til morsmålet.

- Erfaringene mine har fått satt Norge i perspektiv på godt og vondt. Siden Schibsted opererer på internasjonalt nivå, er den internasjonale erfaringen min nyttig særlig på strategisk nivå, sier hun.

 

Les flere karrieresaker her: 

- Endringstakten er så rask at det blir vanskeligere og vanskeligere å ansette en person i en fast rolle

- Åtte timer ved pulten er ikke nødvendigvis åtte timer som fører selskapet videre

- Cv-en hører hjemme på museum  

 

Hør DN-podcast om stigende boligpriser, jublende aksjonærer i landets største bank og hvorfor det er glade dager for forbrukerbankene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

00:00
Publisert:

Johaug: Jeg hadde ikke klart dette uten Nils Jakob
Therese Johaug forteller hvor mye støtten fra det norske folk, lagvenninnene og ikke minst kjæresten har betydd i den tunge perioden.
14:10
Publisert: