- I 24 år levde jeg akkurat slik som samfunnet forventet at jeg skulle leve. Men det fristet ikke med et liv på rumpa foran pc-en etter studiene.

Torkjel Hurtig (26) fra Oslo tok prestisjestudiet Industriell Økonomi og Teknologiledelse (Indøk) på NTNU i Trondheim, men nektet å bli en del av «spiralen» og søke de samme jobbene som sine medstudenter.

- Jeg hadde sommerjobb hos Fred. Olsen mellom fjerde og femte klasse på Indøk og fikk et godt råd av sjefen min der, Tore Gulli: «Ikke søk jobb før du er helt ferdig med studiene og tør å gjøre noe annet enn de andre», sa han. Det rådet glemte jeg aldri. Og det er dette 7 Summits skal gi meg: En form for tilleggsutdanning - «det lille ekstra» på cv-en. Men først og fremst noen helt fantastiske opplevelser og et eventyr for livet!

Lunsj med eventyrer inspirerte

Det beste året i livet til Torkjel Hurtig var året som fallskjermjeger i Forsvaret. Han elsker å være ute i naturen, elsker å være aktiv. En lunsj med eventyreren Lars Ebbesen, som er onkelen til en kamerat av Hurtig, ga stor inspirasjon og resulterte i en enveisbillett til Nepal høsten 2014 og to måneders opphold i Himalaya-fjellene. Da var det gjort:

Han innså at eventyrlysten var sterkere enn ønsket om en godt betalt A4-jobb.

Ifjor var han på toppen av Sør-Amerikas høyeste fjell Aconcagua (6962 moh), Mount Elbrus i Russland (5642 moh) og Mount Kilimanjaro (5895 moh) i Afrika.

 

Med tre gjennomførte av syv fjell som omtales som 7 Summits - de høyeste fjellene på samtlige syv kontinenter - er det nå ingen vei tilbake.

- Jeg var nysgjerrig og googlet hvor mange nordmenn som har gjennomført 7 Summits. Det var vel åtte stykker på det tidspunktet, og bortsett fra Cecilie Skog er de aller fleste i 50-60-årene. Dermed ligger det an til at jeg kan bli den yngste nordmannen som når toppen av samtlige, deriblant Mount Everest sommeren 2017, sier Torkjel Hurtig.

- Ofrer mye for å nå målet

Til sommeren står Denali i Alaska i USA for tur. Denne fjelltoppen ligger 6190 meter over havet. Deretter gjenstår Mount Vinson (4892 moh) i Antarktis, Carstensz Pyramid (4884) i Indonesia - og Mount Everest (8848 moh).

- Målet er å fullføre 7 Summits innen sommeren 2017, sier Hurtig, som jobber som kundekonsulent i Sats Elixia innimellom planlegging, trening og turer.

- For å komme i mål og overleve har jeg en heltidsjobb, men samtidig en superfleksibel sjef og en støttende arbeidsgiver som lar meg fullføre dette prosjektet, forteller 26-åringen.

Han er villig til å ofre mye for å nå målet sitt.

- Jeg bor i kollektiv og bruker alle sparepengene mine på 7 Summits. Så langt har jeg klart meg på oppsparte midler, men nå må jeg ut og jakte sponsorer og samarbeidspartnere. Et slikt prosjekt krever mye tid og penger, sier Torkjel Hurtig, som brenner for å gå i fjell.

I det siste har han også prøvd seg en del på isklatring for å stå best mulig rustet til de ekspedisjonene som ligger foran ham, for alt handler om å bli så komfortabel i så mange situasjoner som mulig.

Torkjel Hurtig, her på toppen av Island Peak i Himalaya i Nepal.
Torkjel Hurtig, her på toppen av Island Peak i Himalaya i Nepal.
 

- Å gå i høye fjell er fantastisk, og ikke minst en stor utfordring og en tålmodighetsprøve. På vei til Aconcagua bodde jeg 14 dager alene i telt, men man trives etterhvert godt i sitt eget selskap, og jeg fant raskt ut at jeg klarte å holde drivet og motivasjonen oppe selv om jeg var alene, sier Hurtig.

Denali skal han klatre med blant annet kameraten Andreas Ebbesen - samme kamerat som også var med til Mount Elbrus ifjor sommer.

- Blir ikke prikk lik alle andre

- Hva gjør du når prosjekt 7 Summits er fullført?

- I bunn og grunn handler dette om selvrealisering. Det gir meg en enorm mestringsfølelse å kunne fullføre et så krevende prosjekt som jeg nå har startet på. Samtidig håper jeg også det vil gi meg et stort pluss på cv-en, da det viser at jeg kan sette meg hårete mål og jobbe hardt for å nå dem. Med en solid utdanning i bunn, gjør dette at jeg ikke fremstår som prikk lik alle andre kandidater når jeg søker jobb i fremtiden, sier han.

Fra turen opp Kilimanjaro.
Fra turen opp Kilimanjaro.
 

- Jeg ønsker i større grad å bruke utdanningen min etter å ha fullført 7 Summits-prosjektet, og det er ikke umulig at jeg får meg en konsulentjobb. Samtidig er jeg åpen for alternative karriereveier - gjerne innen trening, turutstyrsbransjen, guiding og forelesningsvirksomhet, fortsetter 26-åringen.

- Hva er dine beste råd til de som vegrer seg for å leve ut drømmene sine?

- Tør å stå imot mengden! Tør å sette deg et vanskelig mål. I fremtiden blir arbeidsmarkedet bare tøffere og tøffere, og det blir stadig viktigere å ha det lille ekstra for å skille seg ut. Gjør du noe spesielt, kan det åpne nye dører og gi nye impulser. Jeg håper at dette prosjektet kan åpne noen nye dører for meg. Akkurat nå klarer jeg ikke å tenke meg en karriere hvor jeg sklir rett inn i en A4-jobb - men mye kan skje på ett år, sier Torkjel Hurtig.

- Utdanning og gode karakterer teller mest

Leder Gisle Hellsten på karrieresenteret ved Universitetet i Oslo (UiO) er ikke i tvil om at Torkjel Hurtig vil skille seg ut i søkerbunken når prosjektet er gjennomført og han skal ut og søke jobb. Men:

- En indøk-utdanning i seg selv er veldig ettertraktet, slik sett har han et godt utgangspunkt. Men man skal være forsiktig med å overtolke viktigheten av å ha «det lille ekstra». Å ha klatret til topps på høye fjell gjør deg ikke nødvendigvis til en mer attraktiv kandidat til en toppjobb, sier han.

Han er sikker på at Torkjel Hurtig vil få mange fantastiske opplevelser ut av 7 Summits, og at det også kan være en fordel i fremtidige jobbintervjusituasjoner.

- Å fortelle om at han har taklet krevende situasjoner kan være et pluss. Men om han har lettere for å gjøre karriere etter et slikt prosjekt - det er jeg mer usikker på. Man kan fint få «det lille ekstra» som skiller deg ut fra andre jobbsøkere ved å gjøre noe spesielt ved siden av studiene også, og så skal man ha i bakhodet at det fortsatt er slik at utdanningen din og gode karakterer uansett teller mest, sier Hellsten.

Les også på DN.no:

Oljeprisen stiger svakt mandag

REC tar milliardnedskrivning

Asia i dag: Vil selge område på størrelse med Nord-Norge til Kina

Se DNTV: Se det vanvittige kaoset under Vinmonopolets årlige Burgund-slipp

Sov fem netter på gaten for å sikre seg fjorårets dyreste vinflaske
- Det er mann mot mann, sier Bjørn Håvard Larsen, som sov i kø på gaten i fem netter for den edleste flasken. Kan du gjette prisen?
01:44
Publisert:
 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.