– Det er ingenting som er så lite tiltalende og tillitsvekkende som en ung og uerfaren person som ikke lærer av feilene sine, sier Trygve Svensson, retorikkforsker og stipendiat ved Universitetet i Bergen.

Torsdag holder han foredrag på DNs Talentkonferanse i Bergen. Svensson skal snakke til studenter og nyutdannede om hvordan man som ung kan bli hørt på arbeidsplassen. Han mener kombinasjonen modig og ydmyk kan lette overgangen fra lesesalen til arbeidslivet.

– Du må våge å gjøre to ting på én gang. Våg å stille spørsmål ved vedtatte sannheter, vær ærlig og si ifra om ting som virker pussig. Samtidig bør du være ydmyk for at de du skal samarbeide med har vært i lignende situasjoner, sier han.

– Hva bør man unngå som nyutdannet og nyansatt?

– Jeg synes ikke folk skal være redde for å drite seg ut, så lenge de innrømmer at de har gjort det. Det viktigste i startfasen av karrieren er jo å lære av feil, sier Svensson.

Les også: Tjener 150.000 mer etter tre år

Fikk Facebook-smekk av Erna Solberg

Han viser til et ferskt eksempel på hvordan det går an å gjøre feil, forklare hva man har lært – og dermed komme godt ut av det: Mannen som i forrige uke kommenterte et innlegg på Erna Solbergs Facebook-side:

«Litt pirkette, men synes Norges statsminister strengt tatt bør ha assistenter som kan skrive korrekt norsk.»

Solberg kontret raskt:

«Jeg har dysleksi og skriver selv.»

– For det første var det morsomt fordi statsministeren svarte så kontant. Det er en utveksling som kan illustrere det eldgamle begrepet etos - en ærlig politiker som tør å gjøre feil. For å gjøre det ekstra morsomt skrev han jo ordet «pirkete» feil. Men det flotte er at han beklaget og skrev en kronikk om hvordan han opplevde en uke der man har tabbet seg ut, sier Svensson.

Les også: Kamuflerte dysleksien

Kronikken ble publisert på NRK Ytring og åpner med:

 «Jeg havnet på Dagsrevyen ved å trolle statsministeren. Det var lærerikt.» Les innlegget her (ekstern lenke).

– For det første lærte han oss hvordan det er å plutselig bli en «talk of the town». For det andre viste han at han var i stand til å innrømme en tabbe og fortelle hva han hadde lært av det. Begge kom ut av det på en god måte. Det er hyggelig eksempel på hvordan det ikke trenger å være negativt å innrømme feil, sier han.

– Urealistisk forhold til arbeidslivet

Svensson får støtte av karriererådgiver Mette Manus.

– Man kan ikke unngå å gjøre tabber. Aksepter at man gjør feil, ikke prøv å skjule det og leke verdensmester. Den som har sklidd gjennom arbeidslivet uten å trå feil – hvis det finnes noen – har dessuten ingen forståelse for andre som trår feil, sier Manus.

Som regel står det dessuten mange kollegaer klare til å hjelpe nyutdannede og nyansatte, påpeker hun.

– Det er ikke flaut å spørre, særlig ikke som nyutdannet. Der gjør mange feil. De blir redde for å tape ansikt og sliter seg ut ved å prøve å løse vanskelige oppgaver på egenhånd, sier hun.

Selv om tabber er sunt og uunngåelig, er det likevel viktig å ta forholdsregler i jobbjakten, ifølge karriererådgiveren.

– Vær selektiv og velg en arbeidsgiver der det er orden, der du får muligheter og folk som følger deg opp. Ikke begynn i en jobb du ikke passer til bare fordi bedriften er desperat etter folk og spurte først. Det er lurt å begynne i en jobb der de har et godt introduksjonsprogram, sier Manus.

– Mange unge tror at «nå har jeg en bachelor, nå skal jeg få drømmejobben». De har et urealistisk forhold til det å komme ut i arbeidslivet. Du er ikke utlært, du kan egentlig veldig lite, sier hun.

Det gjør heller ingenting, så lenge den nyansatte og nyutdannede unngår å gjøre én feil: Å være en negativ og kritisk fersking, mener Manus.

– Man forventer at du har et ungt pågangsmot, at du er positiv og villig til å tilpasse deg.

Klikk her for påmelding og mer informasjon om DNs Talentkonferanse:

Bergen 5. mars

Trondheim 11. mars

Oslo 18. mars

 

Meld deg på DN Talents nyhetsbrev for å holde deg oppdatert på student- og karrierenyheter.

 

Les flere saker fra DN Talent

Nå får «bare» 30 prosent toppkarakter

Gustav (28) tok tre års shippingutdannelse - ble tømrer

- Utbrente små voksne

 

 

De norske gründerne fant skistjernenes sponsor-smutthull

Her er landets dyreste og billigste studenter  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.