Sild i tønne og twist i tonnevis. Det er siste dag av høstens karrieredager og mingleområdene på Norges Handelshøyskole (NHH) syder. Bedriftene har betalt store summer for å vise seg frem for Norges mest attraktive økonomistudenter.

Også i skolens nybygg er det stands, men ingen twist og betraktelig færre studenter. Dette er "internasjonal arena”.

- En del spør om de kan snakke norsk når de kommer hit til meg. Det er definitivt mange som bare vil jobbe i Norge, sier Katy Daly fra Citigroups London-kontor, som er på rekrutteringstur i Bergen.

Det er ikke kø foran standen til et av verdens største selskaper. Heller ikke Google, Facebook og Procter & Gamble rennes ned av interesserte studenter.

Les også: Studerer fem timer mer - får flere jobbtilbud og høyere lønn

-  Det er klassisk at man skal gå etter ”de fire store” på NHH, men det finnes mye annet, sier Margit Abel Grape (22), tredjeårsstudent på NHH, og sikter til de fire store revisjonsselskapene PwC, Deloitte, Ernst & Young og KPMG.

Trekkes tilbake til Oslo

Grape var én av få som brukte mesterparten av karrieredagen på området som var satt av til de internasjonale selskapene.

- Jeg tenker definitivt å dra på utveksling når jeg tar masteren, og prøve å få meg et internship i utlandet en sommer, sier hun.

- Hvorfor er det ikke flere her?

- De fleste som går på NHH kommer jo fra Oslo og Bærum i utgangspunktet. Og nesten alle bedriftene borte på hovedområdet har kontor i Oslo. Det er mulighetene mange er vant til å tenke på. Jeg er fra Tromsø og er uansett langt hjemmefra. Jeg kan like gjerne dra enda litt lenger, sier Grape.

Les også: Fem unge nordmenn som jobber i land der ingen kollegaer tar en langhelg på hytta

Leder for NHHs internasjonale karrieresenter, Ann-Mari Haram, sier interessen fra studentene er økende, men at det fortsatt er en lang vei å gå.

- Hvis to av ti studenter her får seg jobb utenlands har vi gjort en kjempejobb. Men det tar tid, hele kulturen må endres, sier Haram.

Velger det trygge

Hun sier at de internasjonale bedriftene har gitt tilbakemeldinger på at de har møtt gode og riktige kandidater på stand. Haram mener stadig flere tar innover seg at investeringsbanker krever erfaring fra London eller et annet finanssentrum, og at arbeidsmarkedet i Norge blir mer og mer internasjonalt. Likevel:

- NHH-studentene er fortsatt i den så heldige situasjonen at de får jobbtilbud tidlig. Da tar mange til takke med det i stedet for å kjempe for en internasjonal jobb, sier Haram.

Hun får støtte av Fanny Stenmarck, økonomistudent og leder av Karrieredagene.

- Det er vanskeligere å få jobb i utlandet. Det er hardere konkurranse, et annet språk, andre regler. Du må være spesielt interessert, sier Stenmarck.

Dessuten er studentene på handelshøyskolen godt vant.

- På NHH er vi vant til at bedriftene strekker seg ut mot oss. Det er nok uvant for en del av de internasjonale selskapene, som vanligvis tenker at studentene kommer til dem, sier hun.

- Hvorfor er det en egen, separat del for de internasjonale selskapene?

- Før hadde vi en egen internasjonal karrieredag, i liten skala. Det er et positivt tilskudd til Karrieredagen å slå arrangementene sammen. Men jeg tror det er best å ha en egen internasjonal arena. Mentalt sett er det fint for studentene å være forberedt på at de må snakke engelsk når de kommer hit, heller enn å bli tatt på sengen innimellom de andre standene på hovedområdet, sier Stenmarck.

Les flere saker om utdannelse og karriere på DN.no/talent og følg oss på Facebook og Twitter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.