Det bekrefter partiets finanspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad til VG.

– Vi ønsker å målrette avgiften bedre, hvor det blir lav avgift på vann tilsatt smak og brus med lavt sukkernivå og høy avgift på brus med høyt sukkerinnhold, sier Ropstad.

Han peker på at en slik differensiert avgift er innført i Storbritannia, Finland og i Irland.

I budsjettforliket med KrF og Venstre, samt Høyre og Frp, ble avgiften på sukker økt med 83 prosent. Avgiften på brus og andre alkoholfrie drikkevarer økte med 42,3 prosent.

I Sandefjord har Hval sjokoladefabrikk sett seg nødt til å permittere en tredel av staben på grunn av sukkeravgiften, opplyser fabrikksjef Rune Forsberg.

Omsetningen til sjokoladefabrikken i Vestfold har sunket med 23 prosent, skriver NRK.

– Nå har vi permittert 5 av 14 ansatte og tapt 1 million kroner siden nyttår. Dessuten har staten tapt 400.000 kroner i skatt. Det er ikke godt for noen, sier Forsberg til statskanalen.

Forberg tror ikke vi spiser mindre sjokolade i Norge, men at vi handler der det er rimelig. Han mener avgiften må kuttes.

– Nå må politikerne forstå at de har dratt det for langt. I Finland sa ESA at de ikke kunne fortsette med slike diskriminerende avgifter og kuttet den. Det må gjøres her også, sier han.

Administrerende direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke er enig med Forberg. Kårstein Løvaas (H) i næringskomiteen sier avgiften må gås grundig gjennom for å finne et mer rettferdig tiltak.(Vilkår)