Tirsdag ba tilsynet landets største finansinstitusjoner om å redegjøre for bonusordningene som styremedlemmer og ledende ansatte har.

– Vi har sett at insitamenter har vært en viktig faktor i finanskrisen i andre land. Derfor ønsker vi å kartlegge de faktiske forhold i Norge, sier avdelingsdirektør Emil Steffensen i Kredittilsynet til NTB. Han viser til at en lignende kartlegging ble gjort i 2004 etter at det var påvist «uheldige utslag av bonusordninger i et naboland».

Det var forsikringsselskapet Skandia som den gang hadde foretatt helt urimelige utbetalinger som fikk et betydelig etterspill for de impliserte.

– Den norske undersøkelsen viste at bonusordningene lå på et nøkternt nivå og hadde vært forsvarlig behandlet, sier Steffensen.

Opptar politikerne
Strømningen i det politiske miljøet går klart i retning av å be banknæringen om å være tilbakeholdne, men bare Fremskrittspartiet ønsker et pålegg om at banker som mottar støtte skal avstå fra bonuser til sine sjefer.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) ønsker Frp-formann Siv Jensen velkommen etter i synet på bonuser, men vil ikke foreslå noe pålegg fordi den norske redningspakken ikke er noen subsidiering av bankene.

Da den svenske regjeringen la fram sitt forslag til krisepakke på 1.500 milliarder svenske kroner for landets finansinstitusjoner mandag, gjorde finansminister Mats Odell det klart at banker som vil nyte godt av garantiene, må avstå fra å utbetale bonuser til sine sjefer.

Bonusnekt kan komme
Halvorsen lover å ta Frp på ordet dersom det blir aktuelt med nye tiltak overfor banknæringen.

Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner mener at det ikke vil være riktig å pålegge norske banker som mottar støtte å avstå fra bonuser til sine sjefer, slik den svenske regjeringen foreslår i sine krisepakke for svenske banker.

– Folk innen banknæringen gjør klokt i å være forsiktige. Utstrakt bruk av bonuser vil ikke bli forstått i den situasjonen vi er inne i, sier Sanner til NTB.

Bør vurderes
Frp-formann Siv Jensen mener den svenske løsningen må vurderes her i landet.

– Vi bør vurdere å se på det. I en situasjon der skattebetalerne stiller opp med store beløp, må man forvente seg noe tilbake, sier Jensen til NRK.

Hun sier bonuser «fremstår som veldig merkelig midt i en krisetid hvor både eiere og staten og andre taper penger, ikke minst skatteyterne og innskyterne i banken».

Halvorsen karakteriserer Frps syn som en «gledelig politisk helomvending».

– Frp har aldri brydd seg om bonuser eller belønninger for toppledere tidligere, men tvert imot sagt at vår holdning springer ut av misunnelse og smålighet, sier finansministeren til NTB.

Både Halvorsen og Sanner understreker at det er forskjell på den norske og svenske tiltakspakken.

– Den svenske pakken inneholder statlig støtte og omfattende garntier. Dersom det blir aktuelt også i Norge, vil jeg gjerne varsle her og nå at vi vil koble det til bonus og utbytte, sier Halvorsen. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.