Radiostasjoner på internett kan bli smutthullet for dem som vil kopiere musikk lovlig fra internett. Det tyske programvarehuset S.A.D tilbyr et nytt program som snuser opp og kopierer dine yndlingslåter til din harddisk. Kopieringen er fullt lovlig, fordi den er privat, mener produsenten.

- Programmet AudioJack har vært i salg i tre uker og vi har allerede solgt nesten 30 000 utgaver. I 6-8 uker vil det finnes på engelsk, italiensk og fransk, sier pressetalsmann Christian Trögele i det tyske selskapet til dn.no.

Lovlig i EU
Trögele mener programmet er lovlig i alle land der EUs rettighetslovgivning gjelder. I september 2003 ble det innført en ny rettighetslov i EU og EØS som forbyr massekopiering av medier med kopibeskyttelse. Kopiering til privat bruk f.eks. fra radio er likevel lovlig. Dette smutthullet ønske S.A.D å teste ut.

Kopiering med kassett fra radio er nemlig lov. Da må det også være lov å kopiere fra internettradio til PC. Forsøket har møtt stor interesse i tysk datapresse.

- Så lenge jeg bare bruker dette privat skal det være lovlig, sier Volker Zota i magasinet c't.

Fortsatt ulemper
Det er to ulemper med det nye programmet sammenlignet med byttebørser på internett. Det ene er kvaliteten som på radio kan være ujevn. Det andre er at det ikke alltid er like lett å finne den ønskede musikken for folk med sær smak.

Men fordelen er at PC'n kan gjøre søkejobben, mens du sover eller er på stranda. Og du ikke må vente med å trykke på ”recordknappen” til programlederen er ferdig med å snakke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.