En domstol i Moskva ila i dag den tidligere Yukos Oil-sjefen Mikhail Khodorkovskij en fengselsstraff på 14 år. Straffen har virkning fra 2003, slik at det dermed gjenstår rundt syv år av straffen.

Khodorkovskij ble mandag denne uken funnet skyldig av en russisk domstol i Moskva.

Khodorkovskij soner allerede en åtte års straff for skatteunndragelser, men kritikere mener han først og fremst blir straffet for å ha utfordret makten til den politiske ledelsen i landet. Han skal ha gitt økonomisk støtte til opposisjonen da Vladimir Putin var president.

I et tv-intervju i forrige uke sa Putin, som nå er statsminister i Russland, at en tyv hører hjemme i fengsel, med referanse til rettssaken mot Khodorkovskij.

Tyveri av olje
I den nye rettssaken har Khodorkovskij og hans forretningspartner Platon Lebedev forsvart seg mot anklager om å ha stjålet flere hundre millioner tonn olje fra Yukos i årene 1998 til 2003, selskapet han ledet og var hovedaksjonær i, og for å ha hvitvasket inntektene. Khodorkovskij og Lebedevs forsvarer hevder anklagene er absurde.

Putin sammenlignet for få uker siden Khodorkovskij med den amerikanske svindleren Bernard Madoff, som er dømt til 150 års fengsel, skriver NTB.

En av president Dmitrij Medvedevs rådgivere, Igor Jurgens, uttalte imidlertid før rettssaken at Khodorkovskij ikke bør dømmes enda en gang. En frikjennelse vil både være rettferdig og bidra til et bedre investeringsklima i Russland, fremholder han.

– En frikjennelse synes for meg som ikke bare det eneste rettferdige, men også pragmatisk og rasjonelt på alle måter, sier Jurgens, som leder en tankesmie som ble etablert av Medvedev i 2008.

Jurgens har flere ganger uttrykt skepsis til den store innflytelsen statsminister Vladimir Putin fortsatt har i russisk politikk.

USA, Frankrike og Tyskland har rettet kraftig kritikk mot den nye dommen mot Khodorkovskij, som mandag ble funnet skyldig i omfattende økonomisk kriminalitet. Tirsdag slo Russland tilbake og ba i udiplomatiske ordelag Vesten passe sine egne saker.

Les også: - Khodorkovskij-kritikken uakseptabel (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.