Beijing advarer president Barack Obama mot å møte Dalai Lama når Tibet-lederen kommer til USA denne måneden.

Advarselen kommer på et tidspunkt da forholdet mellom USA og Kina er svært betent. Årsaken er USAs avgjørelse om å selge våpen til Taiwan, som Beijing fortsatt betrakter som en del av Kina.

Dalai Lama skal etter planen reise til USA i løpet av februar og kommer til å besøke Washington. Noe møte med president Obama er foreløpig ikke med i planen.

Kina ser helst at det forblir slik.

– Om den amerikanske lederen velger å møte Dalai Lama denne gangen, kommer det til å true tilliten og samarbeidet mellom Kina og USA, sa Zhu Weiqun på en pressekonferanse tirsdag.

Zhu er viseminister i kommunistpartiets departement som tar seg av forholdet til Dalai Lama.

– Vil ikke hjelpe USA
Han la til at et eventuelt møte vil være stikk i strid med den aksepterte praksisen internasjonalt og at det vil undergrave det politiske grunnlaget for relasjonene mellom USA og Kina.

– Og hvordan vil det hjelpe USA å komme over den økonomiske krisen, spør Zhu, vel vitende om den enorme innflytelsen Kina har over amerikansk økonomi.

Han benyttet også muligheten til å gi Dalai Lama det glatte lag og kalte munken en «separatist» og «bråkmaker» som er fast bestemt på å så hat til Kina i resten av verden.

Resultatløse samtaler
Zhu fortalte også at de seneste møtene mellom en tibetansk delegasjon og kinesiske representanter ikke hadde båret frukter. Dette var den niende runden med slike samtaler siden 2002.

– Som ved tidligere forhandlinger, ble det klart at frontene står steilt mot hverandre, konstaterte Zhu.

Skulle Obama velge å møte Tibets åndelige leder, kommer det til å gyte olje på ilden i Kina, som på grunn av det planlagte våpensalget har innstilt alt militært samarbeid med USA og truet med sanksjoner mot amerikanske selskaper som bidrar i handelen.

USA flyttet i 1979 sin ambassade fra Taipei på Taiwan til Beijing og anerkjente med det «ett Kina», men Washington er fortsatt Taiwans fremste støttespiller.

Les også: Kina roer ned (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.