- Vi er ikke redde for internett, har de kinesiske myndighetene uttalt. Men likevel har de blokkert tilgangen til videonettstedet Youtube for alle kinesiske pc-er. Dette faller sammen med ettårdagen for urolighetene i Tibet ifjor, hvor 22 mennesker ble drept under demonstrasjoner mot det kinesiske styret.

Videoer som viser politiets grusomheter mot tibetanske demonstranter har vært vist på Youtube, skriver Timesonline.co.uk.

Det er langt fra første gang Kina blokkerer tilgang til Youtube. Tidligere har de stengt tilgangen i perioder eller til og med blokkert spesifikke videoer de ikke liker.

En video som ble lagt ut 20. mars kan den direkte årsaken til sperringen. Videoen finner du her (krever innloging)

Aner ikke
En talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet unngikk å svare direkte på spørsmål om hvorfor blokkeringen har oppstått.

– Mange har en falsk oppfatning av at den kinesiske regjeringen frykter internett. Svaret er helt motsatt. Kinas internett er åpent nok, men må også reguleres av hensyn til skadelig informasjon og rikets sikkerhet, sier talsmann Qin Gang til Times Online.

En mulig forkl#229 er at Google skal ha laget en kinesiskspråklig utgave av Youtube, noe som vil gjøre tjenesten mye mer tilgjengelig for kinesere flest.

300 millioner kinesere er på nett, og så mange som 100 millioner har egen blogg.

Tusenvis av sider er i dag blokkert av det som har blitt kalt Den Kinesiske Brannmur. Bloggtjenester, hvor kinesere kan si sin ærlige mening om regimet til resten av verden, og populære tibetanske sider er blant de som blokkeres.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.