Problemer med forurenset grunnvann og gasslekkasjer har satt den boomende skifergassproduksjonen i USA i vanry.

Les: - Drikkevannet brenner

Men analytiker i Nordea Markets, Thina Margrethe Saltvedt, mener det skal mye mer til for å stoppe den videre utviklingen av skifergass.

- Selskapene gjør ikke endringer før de får kniven på strupen, sier Saltvedt, som tror at det store fokuset på miljøproblemer knyttet til skifergass i USA vil føre til at selskapene lærer av sine feil og forbedrer sin teknologi.

- USA trenger energien sårt, og kommer ikke til å stoppe produksjonen, sier hun.

Etter at Statoil kjøpte seg inn i det etablerte skifergasselskapet Chesapeake i USA har flere store oljeselskaper kommet etter. Statoil er langt fra alene om å ha meldt seg på i kampen om skifergassressursene.

Kina kan bli skifergass-Klondyke
Storparten av Kinas energiforbruk kommer i dag fra brenning av kull. Kina har ambisiøse planer om å øke sin gassandel fra fire prosent til åtte prosent av energimiksen innen 2015. Her tror Saltvedt at skifergassen vil kunne spille en viktig rolle.

- Kinesiske selskaper er i USA nå for å lære seg teknikkene rundt skifergassproduksjon.

Saltvedt tror en satsing på skifergass kan skje fort i Kina:

- Når Kina først snur, så snur de fort, sier Saltvedt.

Statoil ser på Asia
Statoils videre investeringer i skifergass gjøres gjennom Chesapeake.

Selskapet har vist interesse for et felt i Sør-Afrika , men ikke kjøpt noe. I tillegg ser man på Asia, uten at Statoil på forsommeren ville gi DN Energi detaljer om det.

Les: - Skifergass er stort

Helge Lund mener selskapet han leder klarer seg godt i kappløpet om de "nye" ressursene.

Blikket er vendt østover
Saltvedt mener at olje-og gasselskapene ser østover for å finne etterspørselen for sine produkter.

- Det er et stort marked for LNG i land som Kina nå, sier Saltvedt som mener at etterspørselen etter LNG i Kina vil forbli høy inntil Kina selv får opp større egenproduksjon av gass.

Gass nødvendig for kutt
Verden må kutte sine CO2-utslipp. Saltvedt mener at man ikke kommer utenom gass for å kutte verdens utslipp av klimagasser.

- Å skifte til fornybar energi vil ta lang tid, i mellomtiden kan gass bidra til en mer miljøvennlig energiproduksjon. Det er en brobygger, sier hun.

 

Fornybar er ikke nok
- Det er urealistisk å tro at fornybar energi som vindkraft vil kunne løse utslippsproblemene på kort sikt, mener Saltvedt og viser til vindkraftparker i Danmark som må ha backup fra kullkraftverk når anlegget er ute av drift. Her mener Saltvedt at gass og skifergass kan være en bedre løsning på kort sikt.

EU har store planer om å redusere sine klimautslipp innen 2020. I tillegg har EU-landene et ønske om å få mest mulig sikker og stabil energiforsyning. Her er det også et marked for gass og osgå skifergass, mener Saltvedt.

- Polen har store reserver av skifergass, og ligger nært de store markedene i Europa, sier Saltvedt.

Saltvedt viser også til at ny teknologi har redusert produksjonskostnadene slik at skifergass nå er konkurransedyktig med olje og kull. Skifergass er fremdeles dyrere å produsere enn vanlig naturgass, men ikke naturgass fra dypvannsområder og andre marginale felt, slik som i Arktis.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.