Over helgen kunngjorde kinesiske myndigheter at landet i februar fikk sitt største handelsunderskudd siden 1989. Tallene kom på hælene av skuffende vekst i både industriproduksjon og detaljomsetning i januar og februar.

For en uke siden ga Kinas statsminister Wen Jiabao også et klart signal på at den eventyrlige veksten til verdens nest største økonomi er i ferd med å avta, da han nedjusterte de offisielle vekstutsiktene for 2012 fra åtte til 7,5 prosent.

«Middelinntekstfellen»
Lavere kjøpekraft i krisetruede Europa får nå konsekvenser for eksportavhengige Kina, og det blir tydeligere og tydeligere at den kinesiske veksten ikke er en evighetsmaskin. Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets er ikke overrasket.

- Det har vært ventet lenge, og det har tatt lenger tid enn jeg trodde. De fundamentale vekstfaktorene i Kina begynner å skrumpe litt inn, og vi har sett hvordan regjeringen har hatt problemer med å opprettholde vekst uten å overopphete økonomien. De har hatt en tendens til overoppheting, nå strammer de litt inn mot det, og da faller veksten noe tilbake, sier han til DN.no.

Mork ser fortsatt betydelig vekst i Kina i tiden fremover, men understreker at landet kan risikere å havne i «middelinntektsfellen». Teorien vil ha det til at et lands økonomi får store vanskeligheter med å fortsette å vokse når befolkningens gjennomsnittlige inntektsnivå når et visst punkt.

 

- For Kina er risikoen slik jeg leser det ikke så mye at de står overfor en umiddelbar krise, som at de kan bli stående i stampe i den såkalte middelinntektsfellen, hvis de ikke tar mot til seg og gjennomfører nye, vesentlige reformer, sier Mork.

Viktig for oljeprisen
Sjeføkonomen peker på at Kina har langt mindre tilgang på arbeidskraft enn de har hatt de siste årene, og andre «flaskehalser» som energi, naturressurser og mindre tilgang til kapital. Mork minner på at kinesiske myndigheter satt bankene i en vanskelig situasjon da de tvang dem til å finansiere store investeringer i 2009 uten å tilføre dem ny kapital.

- Men hvor alvorlig er dette for verdensøkonomien?

- Det er først og fremst et problem for Kina selv, svarer Mork.

Men for Norge kan tempoet i Kinas økonomiske vekst få store følger for statskassen: landets forbruk av energi og råvarer er en uhyre viktig komponent i utviklingen av oljeprisen.

- Etterspørselen etter energi og råvarer vil nok fortsette å vokse, men spørsmålet er om det fortsetter å vokse i samme tempo, sier Mork.

- Ikke alvorlig bekymret - ennå
Hans kollega i DNB Markets, Øystein Dørum, er heller ikke overrasket over at vekstutsiktene i Kina dabber noe av. Han understreker at Kinas økonomi er «grunnleggende ubalansert»:

- De fleste andre land i verden har en konsumandel på 50-60 prosent av brutto nasjonalprodukt; der lå Kina for 20 år siden. Nå er Kinas andel en tredjepart av BNP, fordi halvparten av veksten i Kina er finansiert av høye investeringer. Det er ikke et opprettholdbart nivå.

 

Men han tror ikke at det kommer til å bremse kraftig i kinesisk økonomi ennå. Blant annet fordi Kinas kommunistiske parti skal velge seg en ny ledelse til høsten.

- Jeg er ikke alvorlig bekymret ennå, sier han.

- Jeg tror Kina vil gjøre det de kan for å holde veksten oppe, takket være lederskiftet til høsten. De kan vanskelig ønske at det skal skje på et bakteppe av økonomisk stagnasjon, stigende ledighet og sosial uro.

Les mer:

Kinas største handelsunderskudd siden 1989

Satser på varsom pengepolitikk i Kina

Kina senker listen

Se hva de to sjeføkonomene mente om Kinas økonomi i september:

- Nærmest handlingslammet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.