Kinas president Hu Jintao sa mandag at landets valutapolitikk fortsetter som planlagt, og at Kina selv vil bestemme når yuanen skal reformeres.

– Kina vil gradvis, kontrollert og etter egen beslutningsvilje foreta tilpasninger av valutapolitikken, sa president Hu Jintao mandag.

Den siste tiden har det versert spekulasjoner i markedene om at Kina ville varsle en revaluering av landets valuta, men i lys av det ustabile euromarkedet virker en slik endring i landets valutapolitikk nå usannsynlig.

Hu Jintao sa mandag at kineserne vil følge opp løftene om å stimulere etterspørselen blant sine forbrukere, noe USA lenge har forespurt, men at en eventuell beslutning om å reformere valutakurssettingen vil skje i Kinas tempo.

Amerikanerne ønsker å redusere sitt enorme handelsunderskudd med Kina, og valuta og handelspolitikk har vært to av flere sensitive temaer som den amerikanske delegasjonen ledet av utenriksminister Hillary Clinton ønsket å ta opp under Kina-besøket. Kinesiske ledere møtte mandag Clinton og finansminister Timothy Geithner til strategiske samtaler om USA og Kinas mellomstatlige forhold.

Geithner applauderte underveis i møtet kineserne for å ha inkludert valutareform i den politiske agendaen.

Kritikere har lenge påstått at kineserne holder verdien av yuanen kunstig lav, for slik å gjøre landets eksport mer attraktiv enn konkurrerende tilbydere. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.