Både Kina og Japan viser til historien når de gjør krav på de ubebodde øyene. Gamle konflikter trekkes fram, og nå ymtes det om ny væpnet konflikt.

– Japanske høyreekstreme stimulerer motsetningene fra sin side, mens Kinas kommende partikongress gir den kinesiske ledelsen behov for å vise styrke. Kampen om de ubebodde øyene er en strid om olje-, gass- og fiskeressurser, pluss viktige trafikkårer til havs, sier Færøvik, som har skrevet en ny bok om kinesisk historie: «Maos rike – en lidelseshistorie».

Han mener havområdene de to landene nå kjemper om har ligget som et «tomrom» i århundrer.

– Kina kan ødelegge Japan
I en redaksjonell kommentar i nettutgaven av avisen Global Times tirsdag, der forbindelsen knyttes til 81-årsdagen for Japans invasjon av Kina i 1931, antydes krig som en mulig utgang på øystriden, uten at det sies direkte.

Under tittelen «18. september gir en sjanse til å reflektere om krig», skriver avisen om Kinas voldsomme vekst og nye, militære styrke, og minner om at Kina er en atommakt.

– Mange spør om en ny krig nå vil bryte ut mellom Kina og Japan, skrev avisen, som også finner grunn til å minne om at «I teorien kan Kina ødelegge Japan».

Nettutgaven av kommunistpartiets hovedorgan Folkets Dagblad har en artikkel der en forsker slår fast at øyene har «enorm strategisk og militær betydning».

– Det beste ville vært om Kina og Japan ga oppgaven til havrettsdomstolen i Hamburg. Men den vil jo Kina ikke ha noe med å gjøre, kommenterer Færøvik.

Overvåkingsfartøyer
Ti kinesiske overvåkingsfartøyer og et patruljeskip gikk tirsdag inn i farvann rundt øygruppen som Japan betrakter som sitt territorium, ifølge den japanske kringkastingen NHK. Fartøyene skal ikke ha krysset den japanske sjøgrensen, men oppholdt seg i det som i havretten kalles «tilgrensende soner».

Tidligere på dagen tok to japanske aktivister seg i land på en av øyene, men dro etter kort tid. Det er fjerde gang i år at japanere går i land på de omstridte øyene i Øst-Kinahavet, som på japansk heter Senkaku og på kinesisk Diaoyu.

– Vil forhandle
General og forsvarsminister Liang Guanglie gikk hardt på en felles pressekonferanse med sin amerikanske kollega Leon Panetta tirsdag.

Liang gjorde det klart at Kina forbeholder seg retten til «ytterligere handlinger» i øystriden, uten å spesifisere hva det skulle innebære. Han skyldte på Japan for den opphetede stemningen og viste til Tokyos omstridte kjøp av øyene fra en privat eier i forrige uke.

– Men vi håper naturligvis det er mulig å forhandle fram en fredelig løsning på dette problemet, la Liang til.

USAs forsvarsminister Leon Panetta ba partene beherske seg.

Kraftige protester
Over hele Kina fortsatte de antijapanske demonstrasjonene tirsdag. Flere steder holdt demonstrantene fram portretter av Mao Zedong, det kommunistiske Kinas avdøde grunnlegger og mangeårige leder.

– Jeg forguder Mao. Hadde vi fortsatt hatt ham, ville han gått til krig mot Japan med en gang, sier 34-åringen Pu Lingkuang, som ropte slagord utenfor det japanske konsulatet i Shanghai sammen med flere hundre andre demonstranter.

I den sørlige byen Shenzen er flere tusen demonstranter samlet foran lokalmyndighetenes kontorer.

Mer enn tusen demonstranter samlet seg foran Japans ambassade i Beijing, og det skal ha blitt kastet egg og plastflasker mot bygningen.

De fire største japanske bilfabrikkene Toyota, Honda, Nissan og Mazda har stanset deler av sin produksjon i Kina på grunn av uroen de siste dagene. Andre japanske selskaper har midlertidig stengt virksomheten.

Kinesiske badmintonspillere er blitt trukket ut av turneringen Japan Open. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.