Utenriksminister Børge Brende møter forventninger fra norsk næringsliv om å bedre forholdet til Kina, og vi ønsker ham lykke til med det. Men næringslivet må forstå at det er uaktuelt for regjeringen å be om unnskyldning for en pris gitt av Nobel-komitéen.

Etter at den kinesiske menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010 har det norsk-kinesiske forholdet vært iskaldt. Sakesløse tredjeparter som lakseeksportørene og Det Norske Veritas er rammet. Norske myndigheter har vært kritisert for å ha en for passiv holdning. Mange har uttrykt håp om at Børge Brende, med personlige kontakter inn mot kjernen av maktapparatet i Kina, kan lykkes bedre.

Kanskje det. Forrige uke sa en talskvinne for det kinesiske utenriksdepartementet at den norske regjeringen «vet hva som skal til» for å bedre forholdet til Kina.

En unnskyldning kan åpenbart løse problemet, men det er det umulig for norske politikere å gjøre. Dermed handler det om å finne andre tilnærminger enn en unnskyldning, og det er nok også kineserne klar over.

Uavhengige observatører peker på at kineserne gjennom konflikten får vist verden at det har en pris å kritisere stormaktens indre anliggende. Pedagogisk avskrekking kan være like viktig som å gi nordmenn en lærepenge.

Dette gjør oppdraget vanskelig for Brende. Alfred Nobel ba det norske storting om å dele ut fredsprisen, fordi Norge sto på utsiden av tidens stormaktsspill. Siden har vi fått rikdom som gjør Norge mindre sårbart for økonomisk press enn nesten alle andre nasjoner. Det er ille for bedriftene som blir rammet, men hvis ikke vi skal ha ryggrad til dette – hvem da?

Hvis ikke Norge som nasjon er villig til å ta de belastningene som innimellom følger med, får vi heller takke for tilliten så lenge det varte og sende prisen tilbake til Sverige.

Konflikter av den typen Norge nå har med Kina har en tendens til å gå over før eller siden. Børge Brendes jobb er å fremskynde prosessen, og da vil hans kontakter på høyt kinesisk nivå være en fordel. Det vil imidlertid være urimelig å vente veldig raske resultater. Han kan ikke legge seg flat for Kina og har dermed et begrenset handlingsrom.

Les også: Erna degraderte Børge Brende (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.