Råvarmegleren Liu Qibing kan ha inngått kontrakter som kan påføre Kina milliardtap, skriver Dagens Næringsliv.

Liu Qibing har siden tidlig i høst gamblet på at prisen på kobber ville falle og har opparbeidet seg såkalte «short-posisjoner». Ryktene i markedet antyder mellom 100.000 og 600.000 tonn kobber, som tilsvarer en verdi på inntil 2,5 milliarder dollar.

Søkk vekk
Nå ha Liu Qibing har forsvunnet, og kineserne benekter ethvert kjennskap til råvaremegleren.

Liu Qibing har imidlertid vært et kjent innslag ved råvarebørsen i London. I flere år har han meglet kobber for Kinas State Reserve Bureau, som forvalter de kinesiske valutareservene. Foruten verdipapirer er endel av Kinas valutareserver på over 600 milliarder dollar plassert i råvaremarkedet.

På mandag nådde kobberprisen en foreløpig toppnotering da prisen for ett tonn gikk for 4128 dollar – en prisøkning på over 30 prosent i år.

Manipiulerer prisene
Kina har ifølge DN lenge prøvd å manipulere prisene ved å dumpe råvarereserver inn i markedet, og dermed presse prisene ned, og bruker meglere som Liu som frontmenn. Denne taktikken har fungert, men nå har markedet forstått hvordan kineserne opererer.

Ingen av kollegene i London vet hvor Liu Qibing befinner seg. Kollegene har forståelse for at han ikke har returnert til Kina.

– Hvordan ville du like å fortelle den kinesiske regjeringen at du har tapt noen hundre millioner dollar? spør en råvaremegler overfor Reuters.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.