De siste ukene har norske lakseeksportører til Kina merket ytterligere sanksjoner fra kinesiske myndigheter. Det skjer like etter at utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) varslet normalisering, skriver Dagens Næringsliv.

- Norsk laks!

Ut av stimen på fiskemarkedet Tongchuan Lu i sentrum av Shanghai trer en selger frem og peker mot isoporkassen på bordet foran seg. Inne i den ligger det tre laks på rundt seks kilo hver over et lag av knust is. Fiskeriutsending Sigmund Bjørgo i Norsk Sjømatråd går ned i knestående og studerer varebeskrivelsen på utsiden av kassen.

- På merkelappen står det at fisken er fra Færøyene, sier Bjørgo til Dagens Næringsliv.

Det er ikke en eneste fersk, norsk laks å spore her. Ifølge næringen holdes fisken igjen ved grensen til Kina så norske eksportører blir rammet i forhold til konkurrenter. Laksen mister kvalitet før den når salgsleddet. Hver dag teller for å holde laksen fersk.

Frossen norsk laks
- Mange her sier at laksen er fra Norge, fordi de tror at det selger bedre. Men den kommer nesten alltid fra Skottland eller Danmark, sier fiskeselgeren Fan Jian (27).

Den eneste norske laksen DN finner denne dagen, er frossen. Da har den lenger holdbarhet og tåler lengre reisetid fra slakteriet hjemme til kjøperen i Kina.

Mange øynet en mulighet til bedring i forholdet mellom Norge og Kina da utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i DN nylig sa at landene vil legge bak seg konflikten etter tildelingen av Nobels fredspris i 2010 til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Laksenæringen opplever at forholdene bare er blitt verre de siste ukene.

- Vi opplever at norske fiskeaktører og kinesiske importører synes situasjonen er blitt mer komplisert i løpet av sommeren, sier Sigmund Bjørgo.

Uthaling av tid - taper kvalitet
Det handler om uthaling av tid og betyr at fersk, norsk laks taper kvalitet.

- Fisken kan stå inntil tre dager lenger på lager. Da er den ikke like fersk som laks fra Skottland og Færøyene når den ender i salgsdisken i Kina.

Les også: Frykter langvarig trøbbel for norsk laks i Kina

Kina mett på norsk laks: - Situasjonen er dramatisk

Ønsker å legge konflikten bak seg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.