57 år gamle Leung tar over lederstillingen fra Donald Tsang i juni, etter at han vant 689 av de 1.200 stemmene i avstemningen i valgkomiteen søndag. Leungs største rival, Henry Tang, fikk 285 stemmer.

Befolkningen på 7 millioner har nesten ingen innflytelse på hvem som skal styre byen de neste fem årene. Medlemmene i valgkomiteen består av forretningsfolk, finansfyrster, industrimagnater og Kina-lojalister.

Protester

Noen tusen demonstranter hadde samlet seg utenfor bygningen hvor valget i den sørkinesiske byen skjedde søndag. Protesten var høylytt, men stort sett fredelig, selv om noen av demonstrantene forsøkte å ta seg inn i bygningen. Demonstrantene bar på bannere og ropte slagord med krav om alminnelig stemmerett.

Flere komitémedlemmer ble omringet av reportere og sjikanert av demonstranter da de kom for å avlegge sine stemmer.

Ifølge nyhetsbyrået DPA var det sammenstøt mellom politi og demonstranter etter at valgresultatet ble kjent.

Skittkasting

Valget var preget av skandaler og skittkasting mellom de to hovedkandidatene, og Kinas sterke innflytelse over byens politikk kom klart til syne. I likhet med rivalen Tang har Leung dype bånd til Kina og rykte på seg for å være en tøff og handlekraftig politiker.

Fra beskjedne kår som sønn av en politimann har han arbeidet seg oppover i systemet og blitt en fremtredende skikkelse i byens eiendomssektor. Leung gikk inn i politikken som 34-åring, og har siden hatt en rekke verv og vært en innflytelsesrik regjeringsrådgiver.

Skittkastingen mellom Tang og Leung har utviklet seg fra påstander om at Tang hadde latt bygge en ulovlig vinkjeller og lekkasjer om at han har et barn utenom ekteskap, til åpne antydninger om at Leung har forbindelser til Hongkongs organiserte kriminelle, triadene.

Kinesisk maktkamp

Sin Chung Kai, nestleder i Det demokratiske partiet i Hongkong, mener den intense kampen kan ses som et utslag av maktkampen i det kinesiske kommunistpartiet.

– Henry Tangs far hadde gode forbindelser til faren til Jiang Zemin i Shanghai, fortalte han til NTB tidligere denne uken.

– Da Jiang Zemin ble Kinas president, begynte Henry Tangs politiske karriere i Hongkong. Han steg i gradene. De fleste antok at han ville ble regjeringssjef. Vi sa han var «utpekt av keiseren».

– Men de etablertes leir splittet seg. Leungs kjernetilhengere representerer ytre venstre, mens Tang representerer næringslivet, er liberal, pro-Beijing, men veldig lokal, sier Sin Chung Kai.

Venstreorienterte

For de venstreorienterte i Hongkong som Leung representerer, har det vært en ekstra motivasjon at de kunne få byens regjeringssjef for første gang.

Hongkong ble overført fra britisk til kinesisk administrasjon 1. juli 1997. Hongkong har status som «spesiell administrativ region» under Kina. Byen har nytt stor grad av selvstyre og frihet, men kommunistpartiet i Beijing har motsatt seg folkelige krav om fullstendig demokrati for Hongkong. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.