I dag eier Kina og kinesiske investorer rundt 14 prosent av verdens aksjeverdier.

Men det stopper neppe der.

I 2030 vil Kina sitte på 20 prosent av alle aksjer i hele verden, viser en rapport fra den engelske banken Standard Chartered Bank, skriver epn.dk.

Aksjer i kinesiske selskaper vil står for mye av økningen.

Ifølge avisen China Daily fremhever Standard Chartered Bank tre hovedårsaker til den ventede økningen.

- Kina er et utviklingsland, og selskapene i landet vil være veldig avhengig av kapital fra aksjer til finansiering av sine forretningsaktiviteter

- Privatiseringen av de statseide virksomhetene i Kina vil bidra til å drive det hjemlige aksjemarkedet opp, som dermed vil styrkes i forhold til utlandet

- Et stort antall kinesere vil strømme til aksjemarkedet da kineserne blir rikere og rikere

Men til tross for den sterke økningen vil USA fortsatt så vidt trone på toppen som verdens største aksjeeier også i 2030, med en ventet andel på 21 prosent.

Til sammenligning eier det norske oljefondet i dag rundt 1,2 prosent av verdens aksjeverdier. Norges befolkning utgjør cirka 0,07 prosent av verdens befolkning på i overkant av syv milliarder.

Les også: Oljefondet kjøper råtten gjeld i Kina



<b>Frykter kinesisk gjeldskrise</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.