Det kinesiske industridepartementet har lagt frem en ny plan hvor målet er å skape globale gigantselskaper gjennom fusjoner og oppkjøp, skriver Dagens Næringsliv.

Et hundretall kinesiske selskaper har ambisjoner om å bli det neste Apple, Samsung eller Toyota.

Allerede om to år skal disse selskapene være på etablert med en omsetning på minst 100 milliarder kroner hver.

Elektronikkbransjen først
Etter all sannsynlighet er det elektronikksektoren som først vil starte prosessen.

Kinesiske selskaper som TCL, ZTE og BYD, som i det siste har lansert smarttelefoner og nettbrett i internasjonale markeder, er verd å merke seg.

Elektronikkselskapene Huawei og Lenovo har allerede vist at det er mulig; begge selskapene er på få år blitt utfordrere til Nokia, Ericsson og Dell. Lenovo er gjeldfritt og var ifjor verdens nest største pc-leverandør med en markedsandel på 11 prosent.

Overkapasitet
Ni nøkkelsektorer skal gjennomgå sammenslåinger og oppkjøp, blant annet elektronikk, bilproduksjon, farmasi og landbruk.

Kina ønsker at antall lokale bilprodusenter skal reduseres til maksimalt fem. Disse skal konkurrere med sørkoreanske og japanske selskaper internasjonalt.

– Stordriftsfordeler spiller en viktig rolle i disse nøkkelsektorene. Spredt og utdatert produksjonsteknologi fører til overflødige prosjekter og overkapasitet, sier sjefingeniør Zhu Hongren i det kinesiske industridepartementet til China Daily.

Skal kjøpe i utlandet
Myndighetene ønsker også at lokale selskaper skal gjøre internasjonale oppkjøp for å sikre seg tilgang til teknologi og merkenavn.

– Den svake globale økonomien gir kinesiske selskaper gode muligheter til å ekspandere. Dette er riktig tidspunkt, sa direktør Lin Boqiang China Center for Energy Economic Research på en konferanse i Xiamen nylig.

Les også: - Mange flere nordmenn må kunne kinesisk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.