Kina øker innsatsen for å sikre seg en rolle i beslutningsprosessen om framtiden i Arktis, ifølge en rapport som er utarbeidet av det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI med støtte fra Utenriksdepartementet.

Blant spørsmålene Kina ønsker innflytelse over, er nye skipsruter i nordområdene og mulighetene for olje- og gassutvinning som endres hvis isen smelter som følge av klimaendringene.

Kina bruker mer ressurser på forskning om nordområdene, men offisielle representanter inntar en forsiktig holdning for å unngå å skape frykt blant statene som grenser til nordområdene, heter det i rapporten fra Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

– Internasjonale spørsmål

– Nasjoner som grenser til Nordpolen, må forstå at spørsmål om Arktis ikke lenger bare er regionale spørsmål, men også internasjonale, sier den kinesiske professoren Guo Peiqing ved Kinas havuniversitet i rapporten.

Rapporten fastslår at Kina er meget klar over at landets størrelse og stormaktsstatus framkaller en viss frykt. Samtidig forsøker Kina å posisjonere seg slik at landet ikke vil bli utestengt fra å få adgang til Arktis, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Den eksportdominerte kinesiske økonomien kan ha meget stor nytte av kortere eksportveier til Europa og Nord-Amerika. Ifølge rapporten er nesten halvparten av Kinas eksport avhengig av skipsfart.

En skipslei gjennom Nordishavet kan gjøre noen transporter nesten 6.000 kilometer kortere, heter det.

Transport av olje og andre varer fra Afrikas og Amerikas Atlanterhavs-kyst vil særlig kunne bli berørt.

Ikke egen kyst

Kinas forhandlingsposisjon er svekket av at Kina ikke selv har noen kyst som grenser til nordområdene. Det er bare USA (med Alaska), Canada, Russland, Danmark og Norge som i dag grenser til Arktis.

På den annen side er Kinas posisjon en posisjon landet deler med størsteparten av verdens stater, og kineserne er ikke alene om kanskje å ønske innflytelse over Arktis.

Tradisjonelt har Kina lagt vekt på ikke-innblanding i andre staters anliggender. Også det gjør det vanskelig for Kina å kreve innflytelse i Arktis.

Kina har lenge drevet en omfattende forskning på polarområdene, men med vekt på klima og miljøspørsmål. Mer politisk og handelsrettet forskning med utgangspunkt i isfri adgang er av nyere dato. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.