Etter at markedet stengte fredag, er Shanghai-børsen ned 7,4 prosent, Shenzen-børsen er ned 7,87 prosent og indeksen for kinesiske oppstartsselskaper er ned 8,91 prosent.

- Det er nå boblen sprekker, sier Nordeas leder for norske aksjefond, Jakob Vossgård.

Nordeas leder for norske aksjefond, Jakob Vossgård. Foto: Tor Erik H. Mathiesen /
Nordeas leder for norske aksjefond, Jakob Vossgård. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / (Foto: NTB Scanpix)

De to siste månedene har 25 millioner kinesere gjort aksjeinvestorer av seg i det lokale børsmarkedet, og fått aksjekursutviklingen til å gå i taket. Det har også ført til at selskaper som er notert både på Hong Kong-børsen og på børsene i sentrale Kina, har betydelige prisforskjeller.

- Hvis Hong Kong-aksjene er riktig priset, er det en nedside på omtrent 50 prosent for kinesiske fastlandsaksjer, sier Vossgård.

935 dagers oppgang

Børsene i Asia falt fredag, ledet an av kinesiske børser, som falt kraftig på økte bekymringer om at «bullmarkedet» har nådd toppen.

Oppgangen på Shanghai-børsen har vart i 935 dager, til dels drevet av betydelige stimulanstiltak fra kinesisk myndigheter, og er det lengste vekstperioden siden Kinas børser åpnet i 1990.

Vossgård forklarer at de fleste av de millionene av nye aksjeinvestorene som har strømmet til Kinas fastlandsaksjer ikke har fått med seg hele oppgangen på rundt 100 prosent det siste året.

- De fleste småinvestorene har kommet inn i markedet de siste månedene, mange med investeringer betalt med lån. Det er disse som er mest utsatt for nedgangen, sier Vossgård.

- Markedet nådd en topp

Morgan Stanley mener investorer som er kjøpere bare må holde seg unna.

- Det er trolig ikke fallet man bør kjøpe i. Faktisk tror vi at det mest sannsynlige er at markedet har nådd en topp i Shanghai og Shenzen, skriver sjefstrateg Jonathan Garner i Morgan Stanley i en kommentar, ifølge Bloomberg News.

Les også: Asia i dag: Mot børskrakk i Kina – festen fortsetter

Se DNtv: Slik er Oslos badevann - på bunnen

Slik er Oslos badevann - på bunnen
Hva skjuler seg her?
01:47
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.