På overtid ble Hellas og eurolandene enige i forhandlingene, som i helgen har hatt høy temperatur i Brussel.

Avtalen fikk markedene til å puste lettet ut og børsene i Europa steg på nyheten. Økonomer DN har snakket med mandag formiddag understreker riktignok at Hellas' betydning for økonomien i Europa og verden er liten.

- Den økonomiske veksten i Bangladesh er for eksempel mye viktigere for verden enn Hellas, sier analysesjef Pål Ringholm i Swedbank.

Hellas-situasjonen av spesielt liten betydning for Norge, mener han.

- For oss nordmenn er det Kina som betyr noe, sier Ringholm.

Handelen faller

Mandag ble det lagt frem handelstall for juni i Kina. Tallene viste et fall i importen på 6,7 prosent sammenlignet med samme måned ifjor.

En svakere etterspørsel fra Kina rammer landets handelspartnere hardt.

Juni-tallet var riktignok en bedring sammenlignet med mai, da importen stupte med 17,9 prosent.

- Tallene var alt i alt var bedre enn ventet. Importen til Kina har kommet seg, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

- Drevet av Kina

Veksten i norsk økonomi er i stor grad er drevet av Kina, påpeker analysesjef Ringholm.

- Vi har jo en helt formidabel vekst bak oss i norsk økonomi. Forenklet sagt skyldes det at vi har solgt våre ting dyrt og kjøpt billig. Det er Kinas betydning, vekt og størrelse i den globale økonomien som har gitt oss denne drahjelpen, sier han.

Dersom den økonomiske veksten i Kina nå skulle bremse opp, vil det ha betydelige konsekvenser for Norge, understreker han.

- Hvis Kinas økonomi bremser opp, som det har vært snakk om, kommer hverdagen til Norge. Da er hverdagen bra nok, men festen er over.

Ringholm har lenge ventet av veksten i Kina bremser i 2015.

- Personlig har jeg trodd at Kina kunne bli en 2015-historie, sier Ringholm.

Lavere eksportvekst

Også Andreassen er opptatt av at det er Kina som betyr noe for norsk og global økonomi.

Den kinesiske industrien har slitt med overkapasitet i nøkkelsektoren, økte lønnskostnader og at valutaen har blitt styrket mot de største handelspartnerne, opppeker han.

Det har gitt en lavere eksportvekst i Kina enn ønsket, og i juni økte eksporten med 2,1 prosent.

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserves rentekomité, Federal Open Markets Committee, er også bekymret for veksten i Kina. I referatet fra rentemøtet i Fed i juni pekes det på usikkerhet rundt «takten i utenlandsk økonomisk vekst, spesielt i Kina og i andre fremvoksende økonomier».

Kinesiske myndigheter har lovet å komme med tiltak for å øke handelen med omverdenen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Her er eurolandenes krav til Hellas

Går på dagen etter 35 år

Advokat jubler i Aten: - Jeg kan puste igjen

Se DNTV: Kristian Kjelling demonstrerer effektiv trening for hele kroppen

Kristian Kjelling demonstrerer effektiv trening for hele kroppen
Bygg styrke, koordinasjon, balanse og stabilitet med slyngetrening.
05:16
Publisert: