Beslutningen ble tatt i dag. Regjeringen har bestemt at det ikke blir noen møter mellom representanter for norske myndigheter og Dalai Lama.

Beslutningen er tatt med basis i den ekstraordinære situasjonen som har eksistert mellom Norge og Kina siden 2010. Det har ikke vært reell kontakt mellom våre to land og eventuelle møter med Dalai Lama ville medført at normaliseringen ville tatt lengre tid og blitt vanskeliggjort. I tillegg må vi unngå en ytterligere forverring av forholdet, sier Brende til DN på telefon fra Washington.

Han hevder beslutningen om ikke å møte Tibets åndelige leder, som kommer til Norge om fjorten dager 25 år etter at han fikk Nobels fredspris, var vanskelig å ta.

– Jeg innrømmer at dette har vært en vanskelig sak som inneholder krevende dilemmaer. Det er ikke med lett hjerte beslutningen er tatt, men ut ifra en totalvurdering om hva som er i Norges beste interesse. Min oppgave er å bidra til en normalisering og unngå ytterligere forverringer i forholdet, sier Brende.

DN skrev i dag at høstens 60-årsdag for opprettelsen av diplomatiske forbindelser mellom Kina og Norge blir betraktet som en gylden anledning til å løse konflikten. I 2004 deltok Brende som næringsminister i feiringen av 50-årsdagen.

– Håper du å få dra tilbake til Beijing til høsten?

– Ingenting ville vært bedre enn å få til en rask normalisering, men jeg tror det vil ta tid. Hvis vi hadde møtt Dalai Lama, ville det tatt svært lang tid. Når en slik normalisering kan skje, er det ikke mulig for oss i dag å si. Det har nå tatt fire år. Vi må unngå fire nye år, sier Brende.

– Hva om strategien er feil: at et slikt knefall oppfattes som svakhet og ikke virker på den måten dere håper?

– Etter nøye avveininger har vi kommet til denne konklusjonen. Vi må unngå en ytterligere forverring. De som er imot denne beslutningen og er opptatt av menneskerettigheter og klima må være klar over konsekvensene av et ikke-forhold til Kina, sier Brende.

Les også:
Er redd jubileum blir ødelagt dnPlus
- Dreier seg om langt mer enn et knippe norske bedrifters fortjeneste
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.