Etterforskningen rundt Zhou Yongkang har pågått i nesten to år. Det har kommet små drypp som har gitt indikasjoner på at Zhou har vært illojal mot kommunistledelsen, begått maktmisbruk og beriket seg selv. Til tross for at han har gått av som sikkerhetssjef har han mektige allierte.

«Stygg sak»

I morgen er det seks måneder siden Zhou Yongkang sist ble sett offentlig. Han skal ha blitt satt i husarrest i november. En rekke medarbeidere er blitt avhørt og fengslet. Minst ti tjenestemenn på statssekretærnivå skal være under etterforskning.

Nå skal etterforskningen nærme seg en avgjørende fase og over 300 tidlige medarbeidere, venner og familiemedlemmer skal ha blitt avhørt de siste månedene. Det skal også ha blitt tatt beslag i verdier i kretsen rundt Zhou på rundt 90 milliarder kroner, ifølge tidsskriftet Dongxiang og Reuters.

– Dette er den styggeste saken i det nye Kina. Zhou Yongkang er en hard nøtt og påstår dette er politisk forfølgelse, sier en kilde til nyhetsbyrået.

Det skal være tatt beslag i bankkonti med innskudd på 35 milliarder kroner og obligasjoner og aksjer for 50 milliarder. I tillegg til over 300 eiendommer, 60 biler og større kontantbeløp.

Oljepenger

Den tidligere fryktede sikkerhetssjefen bygde opp en maktbase i olje- og energisektoren på 1990-tallet. Jiang Jiemin, som er tidligere styreformann i oljegiganten PetroChina og morselskapet, ble sparket i fjor høst og skal sitte fengslet.

Sønnen Zhou Bin ble anholdt i desember, og i forrige uke ble hans tidligere personlige assistent sparket fra stillingen som viseguvernør i Hainan og etter all sannsynlighet arrestert.

Det har aldri blitt offisielt bekreftet at Zhou er under etterforskning, men ryktene har gått siden den tidligere kommunisttoppen Bo Xilai ble arrestert for vel to år siden. Bo Xilai var kandidat til å overta som sikkerhetssjef etter Zhou og de var nære allierte.

– Dette kan være siste gang jeg er hjemme, sa Zhou da han besøkte familielandsbyen i Wuxi i april i fjor, ifølge Oriental Morning Post.

Legitimitet på spill

Den kinesiske kommunist­ledelsen har forsøkt å komme til enighet på hvordan de skal håndtere saken mot Zhou. President Xi Jinping har prøvd å samle de tre største fraksjonene i kommunistpartiet. Zhou har fortsatt stor innflytelse i den ene fraksjonen.

– Zhou er allerede arrestert. Nå dreier det seg bare om hvordan han skal dømmes, sier politisk analytiker Hua Po til den kinesiskspråklige fjernsynsstasjonen New Tang Dynasty i New York.

Zhou skal være ansvarlig for svært alvorlige brudd på menneskerettighetene – også til Kina å være. Medlemmer av den religiøse bevegelsen Falun Gong skal ha blitt henrettet på hans direkte ordre, ifølge en rekke rapporter.

– Hvis Zhous mange forbrytelser blir kjent for offentligheten, mister kommunist­partiets all sin legitimitet til å styre landet, sier Hua Po.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.