Børsuroen i Kina fortsatte tirsdag, på tross av avsløringen om at kinesiske myndigheter er villig til å bruke 800 milliarder dollar, over 6.500 milliarder kroner, på en børskrisepakke for å hindre nedgangen.

- Det er tydelig at alle tiltakene myndighetene innførte for å stoppe fallet ikke var tilstrekkelig, sier senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning.

Etter en oppgang på 150 prosent på ett år, falt de kinesiske børsene med 30 og 40 prosent på noen uker i juni. Etter at kinesiske myndigheter så tok i bruk krisepakken på 800 milliarder dollar, gikk de innenlandske aksjemarkedene opp henholdsvis 15 og 20 prosent i juli. Så kom et fall på over åtte prosent mandag og et nytt fall tirsdag.

Vil gjøre «alt»

Kinesiske myndigheter har lenge ønsket å tiltrekke utenlandske investorer tilde kinesiske fastlandsbørsene. Det er Chen skeptisk til om de klarer å gjennomføre med den siste tidens hendelser.

- Jeg tror kinesiske myndigheter kommer til å gjøre alt for å stabilisere dette markedet. Fallet på mandag signaliserer at det er vanskelig å kontrollere aksjemarkedet. Det viser også at det er paradoksalt nok med på å ødelegge det nye markedet, som myndighetene ønsket å introdusere for omverden, sier han.

Chens foreldre er født og oppvokst i Shanghai, og flyttet til Oslo og videre til Kongsvinger tidlig på 70-tallet. Han har fortsatt familie i Shanghai, reiser på investorturer til Kina årlig, og analyserer det kinesiske markedet jevnlig. Han tror på fortsatt ustabilitet og nye fall i fastlandsbørsene, men fastslår at Kinas økonomi som helhet vil bli relativt upåvirket av aksjefallet.

Etter denne ukens børsfall kalte sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank kinesiske børser for «et spillekasino som har gått amok», og kalte deler av tiltakene fra kinesiske myndigheter «lureri». Sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Managementmente tiltakene fra kinesiske myndigheter ikke stemmer med «de økonomiske realitetene» i landet.

- Det er spesielt at kinesiske myndigheter prøver å redde aksjemarkedet på et nivå som ikke er lavt, sa Andreassen til DN mandag.

- Tydelig boble

Det er utbredt enighet om at de kinesiske fastlandsbørsene Shenzhen og Shanghai er svært overpriset, på tross av den siste månedens utvikling. PE-indikatoren, som brukes til å måle selskapers verdsetting basert på deres inntjening og aksjekurs, er over tre ganger høyere i Shenzhen og Shanghai enn på S&P 500-indeksen i New York.

- Det er sjelden du kan forutse en boble, men det er helt tydelig i Kina nå, sier investeringsdirektør Dagfinn Hopsdal i Landkreditt bank. Han forvalter fondet Landkreditt Kina, som er 100 prosent eksponert mot Hong Kong-noterte aksjer.

Hang Seng-børsene i Hong Kong er derimot regnet som rettferdig priset, men blir dratt med i dragsuget hver gang fastlandsmarkedene stuper. Hong Kong er åpent for utenlandske investeringer, og det er her de fleste Kina-eksponerte norske fondene har investert.

Urasjonelt fall

Da fastlandsbørsene falt med henholdsvis syv og 8,5 prosent mandag, falt også Hong Kong-børsen med over tre prosent.

- Det er betenkelig at Hong Kong faller. Det er ikke rasjonelt. Den eneste forklaringen jeg kan se på det er at fastlandsbørsene er forbundet med hverandre gjennom «Shanghai-Hong Kong Stock Connect», så når høyt belånte aksjespekulanter i fastlands-Kina taper penger og må tvangsselge aksjer, så påvirker det også Hong Kong-aksjene. Volatiliteten er helt voldsom på fastlandet, men Hong Kong har vært edruelig svakt opp det siste året, sier Hopsdal.

«Shanghai-Hong Kong Stock Connect» er en investeringskanal som gjør det mulig å handle på tvers av markedene. Det er for eksempel mulig å handle aksjer i samme selskap både på Hong Kong-børsen og fastlandsbørsene. Det har blant annet ført til at flere selskaper er priset forskjellig på de forskjellige børsene.

Les mer om Kina på DN.no

Les også på DN.no:

Slik reagerer analytikerne på Statoil-resultatet

Statoil spår oljepris på 80 dollar fatet i 2018  

Tusenvis av studenter i boligkø i hovedstaden  

Se DNTV:

Kjemper for skatteparadis i Europa

Kjemper for skatteparadis i Europa
På en liten flekk land mellom Serbia og Kroatia drømmer noen om å skape sitt liberalistiske paradis.
01:50
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.