– Byggingen har svekket tilliten og tiltroen og kan komme til å undergrave fred, sikkerhet og stabilitet i Sør-Kinahavet, heter det i et utkast til slutterklæring for toppmøtet i Den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen (ASEAN).

Planen er at den skal offentliggjøres etter at møtet er avsluttet mandag kveld. Kina nevnes ikke ved navn, men det er ingen tvil om hvilket land kritikken er rettet mot.

Kina krever kontroll over 90 prosent av Sør-Kinahavet, områder som antas å være rike på olje og gass. Problemet er at Kinas krav overlapper med krav fra Filippinene, Vietnam, Malaysia, Taiwan og Brunei. Noen av områdene går dessuten langt sør for Kina og inn i territorialfarvannene til Filippinene.

Åpen kritikk

Filippinene er det eneste landet som har rettet åpen kritikk mot Kina under toppmøtet. Utenriksminister Albert del Rosario, som mener Kina er i ferd med å ta full kontroll over Sør-Kinahavet, oppfordrer alle ASEAN-landene til å stå opp mot Kinas ambisjoner. Svaret fra Kina kom raskt og kontant:

– Kinas bygging på øyer i Sør-Kinahavet er helt og holdent innenfor Kinas suverenitet, det er rimelig, rettferdig og i tråd med loven, sier Hong Lei, talsmann for utenriksdepartementet i Beijing.

Satellittbilder

Toppmøtet åpnet etter at nye satellittbilder viser omfanget av kinesernes utbygging på noen av øyene som befinner seg innenfor Filippinenes 200-milsgrense. På noen av bildene henter kinesiske fartøyer opp store mengder sand og legger den utover korallrevene.

Diskusjonene om hvorvidt ASEAN skal komme med samlet kritikk av Kinas opptreden, har gått høyt under møtet. Flere land, blant annet vertslandet Malaysia, ønsker ikke å legge seg ut med Kina, men ifølge Reuters vil landet gi etter for press fra sine naboland. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.