For ett år siden ble det åpnet opp for direkte aksjehandel mellom børsene i Hong Kong og Shanghai. Hong Kong-børsen er en av verdens største og åpne børser. I Shanghai er det begrensninger på aksjehandel fra utenlandske investorer.

- Et misforhold

Disse begrensningene er i ferd med å fjernes. I løpet av kort tid vil også Shenzhen-børsen åpne opp for aksjehandel via Hong Kong. Børsnoterte kinesiske selskaper vil også inngå i referanseindeksene fra MSCI. 14 selskaper som omsettes ved amerikanske børser vil inngå om kort tid, noe som forventes å føre til økte investeringer fra internasjonale institusjonelle investorer.

Den amerikanske finansinstitusjonen Morgan Stanley ser store muligheter i Kina. Årsaken er at det er i ferd med å bli et klart skille mellom selskaper som representerer «den gamle økonomien» - i hovedsak statskontrollerte selskaper, og «nye selskaper» - etablert siden slutten av 1990-tallet av entreprenører.

- Det er et misforhold mellom de nye kinesiske selskapene og de gamle når det gjelder vekst og utsikter, sier sier Morgan Stanleys Asia-direktør Gokul Laroia i et intervju med CNBC fra den pågående Apec-konferansen i Manila.

De statseide selskapene, blant annet i tradisjonell industri, er neddynget i gjeld og er ofte hjørnesteinsbedrifter i lokalsamfunnene.

- Den store utfordringen med Kina har spesielt vært at «den gamle økonomien» lider av overkapasitet, høy gjeld og som et resultat av dette – en svak inntjening. Denne typen selskaper utgjør det aller meste av verdiene ved børsene, sier Laroia.

Nye selskaper gjør det bra

Morgan Stanley har identifisert bransjer som de tror vil klare å tilpasse seg de pågående endringene i det kinesiske samfunnet.

- Vi liker helsesektoren godt - også internett- og teknologisektoren. Enkelte forbrukerselskaper har reelle vekstmuligheter og det er noe investorer må vurdere, sier Laroia.

Den økonomiske veksten i Kina har falt kraftig siden finanskrisen rammet vestlige land i 2008. Nye selskaper som internettselskapet Alibaba og smarttelefonprodusenten Xiaomi har vokst frem med verdifastsettelser på høyde med vestlige konkurrenter.

- Det er en rekke ulike forretningsmodeller som fortsetter å gjøre det rimelig bra og vokser i Kina. Eksempler er spillsektoren, reklamebaserte modeller, plattformbaserte tjenester, vertikale tjenester. Vi er ganske optimistiske. Et selskap som Alibaba kommer omtrent en gang for hver generasjon, så det er ikke noe i denne skalaen. Men det er nok for de neste årene, sier Laroia.

- Fokuser på mikroøkonomien

Morgan Stanley-direktøren tror ikke at den kinesiske veksten vil falle mye mer. Myndighetene har satt et vekstmål på over 6,5 prosent og dette tror han de vil klare å innfri.

- Veksten svekkes, men mer moderat. Selv om makroøkonomien er usikker, og til og med noe utfordrende, er det selskaper som fortsatt gjør det bra. Vi sier til investorer at de må fokusere på mikrobildet, fokusere på selskaper og makroøkonomien vil leve sitt eget liv, sier Laroia til CNBC.

Handelsavtale klar

USAs president Barack Obama landet tirsdag formiddag i den filippinske hovedstaden Manila for å delta på årets Stillehavsmøte i regi av APEC.

På onsdag vil Obama og statsledere fra 11 andre land undertegne en foreløpig avtale om å etablere Trans-Pacific Partnership (TPP). Japan, Australia, Vietnam og Malaysia er blant de andre landene. Kina er bevisst blitt holdt utenfor.

Medlemslandene i TPP står for over 40 prosent av verdenshandelen.

Markedene

Det er en kraftig børsoppgang ved de asiatiske aksjemarkedene på tirsdag – ledet av Hong Kong-børsen med over to prosent høyere. Dette kommer etter at de amerikanske børsene endte rundt 1,5 prosent høyere på mandag.

Det er økt risikovilje fra investorer. Oljeprisen gjorde et byks i amerikansk handel på mandag.

«Markedsreaksjonen til fredagens terrorangrep i Paris har vært konsekvent med tidligere hendelser. Den første reaksjonen er å søke en trygg havn, men deretter har markedene vært rolige. Under forutsetning av at vi ikke ser at dette påvirker tilliten eller inntjeningen vil konsekvensen på markedet være midlertidig», skriver National Australia Bank i en markedsoppdatering.

DN Direkte gir deg siste nytt om markedene fra Asia til Europa de neste timene.

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.