Forurensende smog og røyk har ligget tett over Beijing de siste ukene. Det er innført begrensninger på biltrafikken, og på tirsdag er det en bedring i luftforurensningen i den kinesiske hovedstaden.

Utslippene av svevepartikler fra forbrenningsreaksjoner ligger godt under faregrensen ved den amerikanske ambassaden og andre uavhengige målestasjoner som er satt opp.

En skal ikke bevege seg mange mil sør for Beijing før forurensningen når nivåer som ligger 15 ganger høyere enn hva Verdens helseorganisasjon (WHO) mener er forsvarlig.

I Shandong er grenseverdiene på 407 mikrogram per kubikkmeter– mot kun 25 i Beijing. I finansbyen Shanghai har bymyndighetene anbefalt barn og eldre om å holde seg innendørs på tirsdag og unngå fysiske aktiviteter utendørs.

Ifølge Shanghai Environmental Monitoring Center er forurensningen «svært alvorlig» og har nådd nivå seks på skalaen – den alvorligste.

Frykter uro

Tidligere fryktet kommunistpartiet sosial uro hvis de ikke klarte å sørge for økonomisk vekst og høyere levestandard hos befolkningen. Nå utgjør forurensningen i byene en like stor trussel.

- Kinas vedvarende kamp om å kontrollere og redusere luftforurensningen er et godt eksempel på myndighetenes frykt for at livskvalitet kan utløse krav om politiske endringer, sier førsteamanuensis i statsvitenskap ved University of Michigan. Mary Gallagher, til Bloomberg.

Forurensningen har også en direkte økonomisk konsekvens. Internasjonale storselskaper har problemer med å tiltrekke seg kvalifisert arbeidskraft for å jobbe ved hovedkontorer i Beijing og andre utsatte byer.

En desentralisering – vekk fra Beijing – kan være løsningen, ifølge en offentlig tjenestemann som er nestleder i kommisjonen for finansielle og økonomiske beslutninger i den kinesiske regjeringen.

Kan flyttes ut

- Offentlige tjenester er for konsentrert i Beijing. Dette betyr at den tiltrekker seg flere folk, noe som forverrer forurensningen og kaoset på veiene, sa Yang Weimin under en konferanse som ble avholdt i Chongqing i helgen, ifølge South China Morning Post.

Chongqing er en av Kinas største byer. Med forsteder bor det rundt 40 millioner mennesker i byen som ofte er blitt kalt «Kinas svar på Chicago».

- Hvis hovedkontorene til selskaper, de beste sykehusene og de beste universitetene ble flyttet ville lidelsene i Beijing forsvinne og andre områder ville få bedre og flere muligheter, sa Yang.

130 millioner innbyggere

Kinesiske myndigheter ønsker økt konsentrasjon i megabyer som kan tilby effektiv infrastruktur, sosiale tjenester og jobbmuligheter.

Beijing, Tianjin og Hubei-provinsen kalles Jingjinji i Kina. Dette er en region som kan få 130 millioner innbyggere.

Yang mener at løsningen på forurensningsproblemene er at det må etableres langt flere megabyer – vekk fra de største og mest kjente byene.

- Det er ikke rom for vekst i de seks eksisterende megabyene. Ved Yangtze og Pearl River er det ikke kapasitet til å vokse. Det må etableres inntil 10 nye megabyer i Kina, sa Yang.

Ifølge nettstedet Asianscientist.com er en halv milliard mennesker i 86 kinesiske storbyer berørt av forurensning fra svevestøv.

Beijing lider

Kinesiske myndigheter er under press fra befolkningen om å redusere forurensningen – og belastningen på liv og helse. Når det har vært avholdt større konferanser og arrangementer i Beijing, har myndighetene stengt kullkraftverk og fabrikker.

Resultatet har vært blå himmel og sol.

Internettselskapet Alibaba har finansiert målestasjoner og utvikling av nettbaserte applikasjoner som informerer befolkningen om utslipp – og årsakene.

- Ved å la folk vite årsakene til forurensningen i nærområdet vil hjelpe å legge press på utslippene fra hver pipe, sier direktør Institute of Public & Environmental Affairs til Bloomberg Business.

Markedene

Investorer er nervøse – og avventende – i Asia i forkant av den amerikanske rentebeslutningen senere denne uken.

Japanske aksjer faller igjen. Årsaken er at de bedre enn forventede økonomiske statistikkene gjør at sannsynligheten for at sentralbanken kommer på banen med nye støttepakker er mindre.

Den kinesiske sentralbanken har latt valutaen få svekke seg ytterligere på tirsdag mot amerikanske dollar. Siden august har yuanen svekket seg med 5,5 prosent mot dollar.

Det er tendenser til panikk i aksjemarkedene hvor investorer beveger seg i flokk.

«Verdipapirmarkedene nærmer seg et kritisk punkt hvor underliggende makro- og mikrofundamentale forhold blir kastet ut av døren og massekreftene overtar. Sannsynligvis er vi allerede der», skriver IG Group i en markedskommentar.

DN Direkte vil følge markedene fra Asia til Europa de neste timene. Følg oss på DN Direkte.

Les også:

Lager minihotell med Airbnb

- Nesten positivt at oljeprisen er lav nå (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Slik blir du klar for vinterløping

 
Slik blir du klar for vinterløping
- Ingen grunn til å droppe utetreningen når vinteren kommer.
01:46
Publisert: