For tiende kvartal på rad rapporterer kinesiske banker om en økning i misligholdte lån. Økningen i årets tre første måneder var på 54 milliard yuan – tilsvarende 52 milliarder kroner -  skriver Bloomberg.  En slik økning har ikke blitt rapportert siden 2005.

Totalt utgjør de råtne lånene i bankenes portefølje nå 646 milliard yuan  - det høyeste nivået siden 2008. Tallene ble presentert av China Banking Regulatory Commission (CBRC) denne uken.

- Økningen i råtne lån stammer hovedsaklig fra små og mellomstore bedrifter som nå har overkapasitet, sier økonom Lian Ping.

Frykter nedtur
Etter flere år med voldsom vekst er også den kinesisike økonomien under press, og flere får problemer med egne gjeldsforpliktelser. Statsminister Li Keqiang har satt som mål at øknomien skal vokse med 7,5 prosent i 2014. Gjeldsveksten i kinesisk næringsliv er ett av flere forhold som truer vesktmålet.

Solenergiselskapet Chaori Solar Energy Science & Technology fikk i mars æren av å bli det første kinesiske selskapet som maktet ikke å betale på et obligasjonslån. Det var første gang et slikt mislighold rammet rammet kinesiske investorer.

- Misligholdet hos Chaori er sannsynligvis bare toppen av isberget. Vi har alle visst en stund at det er en stor kredittboom i Kina som ikke er bærekraftig. Den kommer til å påvirke store deler av næringslivet offentlig sektor, sa analysesjef Robert Prior-Wandesforde hos Credit Suisse i Asia til CNBC.

Skyggebanker
Det kinesiske bankmarkedet er uoversiktelig, med en blanding av autoriserte banker og såkalte skyggebanker. Disse uregulerte finansinstitusjonene har gjennom år tilbudt utlån til næringslivet. Pengene kommer blant annet fra små og store investorer som har kjøpt spareprodukter eller investeringpakker gjennom tradisjonelle banker. 

I sin siste rapport fastholdt IMF at Kina vil kunne nå en økonomisk vekst på 7,5 prosent i 2014, men at økonomien er sårbar, både for en generell nedkjøling og finanssystemet.

”Den kraftige veksten i utlån fra andre kilder enn tradisjonelle banker representerer en systemrisiko”

Kraftig vekst

In 2000 ble rundt 80 prosent av alle utlån gjort gjennom tradisjonelle banker. Ved utgangen av fjoråret ble det anslått at skyggebankene sto for halvparten av utlånene.

I mars i år advarte kredittratingselskapet Standard & Poor’s om at kinesiske myndigheter kan bli nødt til å ta tak i skyggebankvirksomheten tidligere enn hva som har vært ventet.

Den kinesiske sentralbanken gikk denne uken ut med nye krav til kinesiske banker for å redusere utlånene til skyggebankene.

 

Les også: SEB: Fire faktorer trekker opp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.