Saken er oppdatert.

Regjeringen har ikke bestemt seg for om utenriksminister Børge Brende (H) eller noen andre statsråder vil møte Dalai Lama under det kommende norgesbesøket.

- Vi må være forberedt på at hvis norske myndigheter møter Dalai Lama, vil det påvirke det bilaterale forholdet mellom Norge og Kina, sa Brende (H) i Stortingets spørretime onsdag.

- Negative konsekvenser

Forholdet mellom Norge og Kina har vært iskaldt siden den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010. Kina advarer nå på nytt norske myndigheter mot å ta imot Dalai Lama når han kommer til Oslo i mai, melder NTB.

- Vi må forutsette at hvis vi velger å møte Dalai Lama på myndighetsnivå, så vil det få negative konsekvenser for en normalisering av forholdet mellom våre to land. Det vil forsinke prosessen, sa utenriksminister Brende onsdag.

Han gjorde det samtidig klart at det er svært viktig å normalisere Norges forhold til Kina.

- Det som gjør denne saken spesiell er at norske myndigheter ikke har hatt noen kontakt med Kina på fire år. Der er Norge unikt. så vidt meg bekjent, i den vestlige verden, sa utenriksministeren.

- På et tidspunkt

Det er buddhistsamfunnet Karma Tashi Ling og Den Norske Tibetkomité som har invitert Dalai Lama til Norge for å feire at han fikk Nobels fredspris for 25 år siden.

Brende kunne onsdag ikke gi noe klart svar på når regjeringen vil  konkludere i saken.

- Dette er en vanskelig sak som har mange dilemmaer ved seg. Vi må veie ulike hensyn opp i mot hverandre. Vi har mye vi skal diskutere med Kina. Alt fra menneskerettigheter til andre viktige politiske spørsmål som fattigdomsbekjempelse. Derfor må vi nå foreta en helhetlig vurdering, sa Brende.

- Vi vil på et eller annet tidspunkt konkludere, sa han.

Ønsker møte

Dalai Lama kommer på norgesbesøk fra 7. til 10 mai. Reaksjonene i Kina har ikke latt vente på seg etter at besøket ble kjent i desember. DN har tidligere skrevet at norsk næringsliv i landet allerede merker konskevensene.

Flere av spørsmålene Brende fikk under spørretimen onsdag var imidlertid kritiske.

Sp-leder Liv Signe Navarsete gjorde det klart at hun vil møte Dalai Lama i Norge i mai og beskrev samtidig Høyres opptreden som «pinlig».

Navarsete spurte videre om regjeringen har gitt råd til Stortinget om ikke å møte Dalai Lama. Brende svarte med å gjenta at Norge er i en spesiell situasjon. 

- Regjeringen har nok med å foreta de vurderingene som er nødvendig når det gjelder spørsmålet om norske myndighetspersoner skal møte Dalai Lama, sa han til pressen etter onsdagens spørretime.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.