Minst 1.323 kinesiske selskaper har stanset handelen i sine aksjer, og landets tilsynsmyndigheter kunngjorde onsdag nye tiltak for å stanse det kraftige kursfallet på landets børser, skriver Bloomberg News onsdag.

Handelsstoppen omfatter aksjer for 2.600 milliarder dollar, tilsvarende om lag 40 prosent av den samlede markedsverdien av kinesiske børsnoterte aksjer.

Tilbyr «rikelig med likviditet»

China Securities Finance, som håndterer kinesiske myndigheters shortsalg og marginhandel i aksjemarkedet, ber om minst 500 milliarder yuan, tilsvarende 80,5 milliarder dollar, til tiltak for å støtte opp aksjemarkedet, ifølge personer med kjennskap til saken.

Den kinesiske sentralbanken har sagt at den vil sørge for «rikelig med likviditet» i markedet.

Marginkravene er økt for fremtidskontrakter i småaksjeindekser, mens statseide selskaper er beordret til ikke å omsette sine aksjer.

Tiltakene, som kommer etter at statskontrollerte fond den seneste tiden har foretatt aksjekjøp, og etter at det ble iverksatt et rentekutt, lyktes ikke i å gjenreise tilliten blant aksjeinvestorene.

- Myndighetene har økt panikknivået

Markedet tynges av omfattende salg som foretas av gjeldstyngede aksjetradere.

- Myndighetene har ikke bare feilet i å stabilisere markedet. De har faktisk økt panikknivåene. Vi reduserer vår eksponering, øker kontantnivåene og forsøker å holde oss ute av markedet, sier Alex Wong, investeringssjef i Ample Capital i Hong Kong, til Bloomberg News.

Av de minst 1.323 suspenderte aksjene befinner 353 seg på Shanghai-børsen, mens 970 er notert på Shenzen-børsen. De to børsene har falt med henholdsvis 32 prosent og 41 prosent siden de nådde sine toppnivåer 12. juni.

Nyhetsbyråets kilder opplyser at det fortsatt ikke er beregnet hvor mye China Securities Finance vil trenge i kapitaltilførsel, men at det vil kunne dreie seg om mye mer enn 500 milliarder yuan.

- Salget vil fortsette

Institusjonen vil kjøpe aksjer i mindre selskaper for å lette likviditetstørken og for å gjenreise roen i markedet, sa Deng Ge, talsmann for Kinas børstilsyn CSRC, onsdag.

Sentralbanken sier at den «aktivt vil bistå China Securities Finance for å skaffe rikelig likviditet», gjennom kilder som inkluderer lån og obligasjoner. Banken fremholder at den vil følge markedsbevegelser nøye, og gjøre hva den kan for å forhindre systemrisiko.

- Salget i Kina vil fortsette en tid fremover. Det er behov for at myndighetene kommer opp med ytterligere tiltak for å forsøke å gjenreise tilliten i markedet. Suspensjonen av handelen i en rekke børsnoterte selskaper bidrar ikke til å berolige investorene, sier Audrey Goh, investeringsstrateg i Standard Chartered i Singapore, til nyhetstjenesten.

Les også på DN.no:

En atomavtale kan sende 45 millioner fat olje i markedet

Asia i dag: Kinesisk børskollaps sprer seg

Juncker: En eventuell «grexit» planlagt i detalj

Se DNTV: Erna Solberg om forholdet mellom Norge og Kina

Erna Solberg om forholdet mellom Norge og Kina
Statsminister Erna Solberg (H) mener Politiets sikker­hetstjeneste har bidratt til å forverre forholdet mellom Norge og Kina.
03:35
Publisert:
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.