De kinesiske aksjemarkedene stengte etter at aksjekursene stupte etter lunsj lokal tid.

Shanghai-børsen falt med 6,85 prosent og nøkkelindeksen ved Shenzhen-børsen endte 8,2 prosent lavere, før all handel ble stoppet ut dagen.

Børsen ble automatisk stengt i 15 minutter, og det er første gang en slik automatisk tidlig stenging ble utløst.

Den umiddelbare handelstoppen skjedde på grunn av et nytt regelverk som ble vedtatt ifjor og som ble innført med virkning fra og med mandag av: Dersom samleindeksen CSI 300 for de to innenlandsbørsene i Shanghai og Shenzen faller med over fem prosent stoppes handelen i 15 minutter. Og dersom indeksen faller mer enn syv prosent stopper handelen resten av dagen, skriver Financial Times.

I fjor sommer gjorde myndighetene i Kina det forbudt for store investorer å selge aksjer de neste seks månedene. 8. januar skal regelen oppheves, påpeker Asia-ekspert Ole André Kjennerud i DNB Markets. Han mener dette er årsaken til dagens børsras.

- Ekstra stort nedsalg

- Det ser ut til at det har vært ekstra stort nedsalg i dag som følge av at man reduserer posisjonene sine i forkant av at disse reglene blir opphevet, sier Kjennerud til DN.

- Da er det i såfall ikke så mye annet enn det som driver dette. Det kan også være noe knyttet opp mot svakere nøkkeltall, men det er nok reglene som er hovedgrunnen, mener han.

Analytikeren viser til at tiltaket ble innført etter at børsene hadde falt mye og fordi mange store aksjeinvestorer benyttet sine posisjoner til å påføre andre tap bevisst.

- Er bekymret

Systemet med automatisk stengning skal dempe uforutsigbarheten på markedet, men klarte imidlertid ikke å dempe kursfallet, skriver NTB.

- Vi er bekymret for at når disse begrensningene oppheves, vil alle forsøke å selge aksjer igjen. Markedet vil fortsette å være presset i flere dager fremover, sier analytiker Zhang Gang til nyhetsbyrået AFP, ifølge NTB.

- Jevnt over dyre

Shanghai-børsen falt med 42 prosent fra juni til august. Samtidig ble det innført moratorium på emisjoner, forbud for store investorer å selge aksjer og finansinstitusjoner trådte støttende til.

- I dag er det vanskelig å stake ut en klar retning. Vi vet at myndighetene fortsatt kjøper og påvirker kursene, sier Kjennerud.

- Prisingen er høy og selskapene er jevnt over dyre. Unntaket er bankene. Hvis markedet får lov til å virke, mener jeg at det ikke er usannsynlig at børsene vil kunne falle, sier han.

Usikkerhet

Kinesisk økonomi regnes som én av de store usikkerhetsmomentene fremover. Utviklingen vil ikke minst være viktig for oljeprisen.

Seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets peker mandag på ferske industritall.

- Nyttårsdag fikk vi offisiell PMI for kinesisk industri. Den viste en tanke bedring fra sist, men var også en tanke svakere enn ventet, skriver Mork i en morgenrapport fra meglerhuset.

- I dag kom tilsvarende tall fra Markit, som viste uventet fall. Dette kan tyde på at stimulansetiltakene likevel ikke har virket helt som ventet mot slutten av fjoråret, skriver Mork.

Ifølge økonomen har nøkkeltallene drevet dagens børsras.

- Markedsreaksjonene på dagens tall har ikke uteblitt. Shanghai-børsen har falt nær 7 prosent, og renminbi faller videre, påpeker Mork.

Les også:

Se, en fabrikksjef som ikke må si opp folk

Asia i dag: - En «do-or-die»-situasjon for Telenor i India

Venter fullt trøkk i markedet

Se DNtv: Derfor velger Mads Hagen (53) å gjennomføre en plastisk operasjon

Mats skar vekk dobbelthaken
Mads Hagen (53) er en av stadig flere menn som velger å gjennomføre en plastisk operasjon for å endre på utseendet sitt.
07:49
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.