Kina har reagert sterkt på den amerikanske forsvarsministeren Chuck Hagels kritiske uttalelser om Kina på en sikkerhetskonferanse i Singapore i går.

- De siste månedene har Kina foretatt seg destabiliserende og unilaterale tiltak for å fremme sine krav i Sørkinahavet, sa Hagel, ifølge blant andre New York Times.

General Zhu Chenghu, som også er professor ved Kinas nasjonale forsvarsuniversitet, sier at Hagels påstander er grunnløse.

- USA gjør veldig, veldig store strategiske feil akkurat nå, sier han om USAs tilnærming til Kina i striden om Sørkinahavet, ifølge Wall Street Journal.

– Talen er preget av tanker om hegemoni, opphissing, trusler og advarsler. Denne talen er ikke konstruktiv og i tillegg er den offentlig. Flere ganger kritiseres Kina ved navn, og disse beskyldningene er fullstendig uten forankring i virkeligheten, sa generalløytnant Wang Guanzhong til en reporter i den kinesiske TV-kanalen CCTV, ifølge NTB.

Han er nestkommanderende i generalstaben i det kinesiske forsvaret.

Spenningen i Sør-Kinahavet har økt den siste tiden, der Kina gjør territorielle krav i store deler av havområdet. Det har ført til bekymring i blant annet Vietnam, Japan og Filippinene. De to sistnevnte landene er nære allierte av USA.

I praksis er det den amerikanske marinen som har militært hegemoni i havområdet, men Kina gjennomfører for tiden en storstilt opprustning for å balansere amerikanernes tilstedeværelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.