Kinas valutajustering skaper frykt for fallende etterspørsel av blant annet råvarer. I dette bildet står Norge svært utsatt til, påpeker sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.

- Når kinesisk valuta svekker seg, blir det dyrere for Kina å importere. Det kan påvirke etterspørselen etter olje ytterligere. Og dette er fryktelig dårlig nyheter for Norge, sier hun til DN torsdag morgen.

- En forventing

Samme dag advarer oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets om kraftig oljeprisfall som følge av Kina-sjokket. Kjus ser ikke bort fra at prisen på et fat olje faller helt ned mot 30 dollar fatet.

Dagens nivå ligger på rundt 50 dollar fatet, en halvering fra august i fjor.

Due-Andresen vil ikke spekulere på tall, men gjør én ting klinkende klart:

- Det som skjer i Kina bidrar til en forventning i markedet om at oljeprisen skal holde seg lav i lang tid fremover - det vil si godt inn i 2017, sier hun og fortsetter:

- Dette er en litt ny situasjon i forhold til den vi hadde i starten av året. Da trodde de fleste at oljeprisen etter å ha funnet en bunn etter hvert skulle opp. Men så har vi fått «nesestyver», og det er hovedsaklig Kina som er årsaken.

Ringvirkningene fra fallet i olje- og gassindustrien har allerede blitt mer omfattende enn det meglerhuset tidligere så for seg. Nå kan det ligge an til en real smell for norsk økonomi, vedgår Due-Andresen.

- Holder oljeprisen seg på et lavere nivå, kan det føre til at arbeidsledigheten stiger mer og kanskje raskere enn vi hittil har lagt til grunn, sier sjeføkonomen.

Blandede signaler

Denne uken har det riktignok vært knyttet stor usikkerhet til bakgrunnen for Kinas valutatrekk: om det er et forsøk på å stimulere en økonomi i utforbakke eller om målet først og fremst er en mer markedsstyrt kursfastsettelse.

Svaret kan si noe om hvor dårlig det egentlig står til med kinesisk økonomi, påpekes det.

Siden kinesiske myndigheter i 2005 gikk vekk fra fastkurs mot dollar, har de latt valutaen gradvis og kontrollert styrke seg. Økonomer har denne uken understreket at en virkelig devaluering, hvor målet er å løfte eksporten, vil bety at svekkelsen skal fortsette.

Onsdag gav Den kinesiske sentralbanken derimot de kommersielle bankene beskjed om å selge dollar for å stabilisere kursen, ifølge Wall Street Journal. Dette sender blandede signaler.

Spekulasjoner

Analytiker Kyrra Aamdal viser i sin morgenrapport til at yuanen noteres i 3,2 prosent svakere mot dollar siden mandag, og at svekkelsen kom de første to dagene.

- Det var den største todagerssvekkelsen av yuan mot dollar som har blitt målt, hvert fall de siste 20 årene, påpeker Aamdal.

Nå mener han det er grunn til å tro at svekkelsen skal fortsette i tiden fremover, men at årsaken ligger i det som for tiden er en stor kapitalflukt.

- Det at den kinesiske sentralbanken i går intervenerte for å styrke yuanen gav et tydelig signal: Sentralbanken ønsker et markedsstyrt system, men eventuelle endringer vil skje gradvis, skriver Aamdal i morgenrapporten.

Due-Andresen er enig i dette, men peker samtidig på at julitallene for industriproduksjon og realinvesteringer i Kina vår dårligere enn ventet.

- Dette viser at det er vesentlig motvind i kinesisk økonomi, og det virker nå litt som at myndighetene tar i bruk alle hjelpemidler de har, sier hun.

SE DNtv: Kinesere luksusshopper i Norge

Kinesere luksusshopper i Norge
Klokker av merket Rolex og Patek Philippe til over hundretusen kroner: Kinesiske turister på luksusshopping i Oslo vet hva de vil ha. Gruppen utgjør omlag 80 prosent av de utenlandske kundene, og butikken har derfor egne ansatte som snakker språket.
01:07
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.