De økonomiske vekststatistikkene for første kvartal er underveis i Asia. Det er stor usikkerhet. Kina kritiserer IMF, som frykter det kan gå mot en hard landing i verdens nest største økonomi.

Kinas statsminister Li Keqiang har de siste dagene gjentatt at vekstmålet på 7,5 prosent for 2014 er et mål – ikke et krav. Det viktigste er å holde sysselsettingen oppe samtidig som det gjennomføres økonomiske reformer, sa Li Keqiang før helgen.

I forrige uke la Kina frem elendige handelstall for mars med et kraftig fall på eksporten og importen. Sammenligningsgrunnlaget med i fjor er basert på forfalskede tall, noe som spesielt slo negativt ut for eksporten. En svekket import betyr lavere aktivitet i den innenlandske økonomien.

«Vi forventer at veksten i bruttonasjonalprodukt avtar til 7,3 prosent. Dette skyldes i hovedsak strammere kredittvilkår. Industriproduksjonen økte til 7,5 prosent, investeringene i anleggsmidler med 18,2 prosent og detaljomsetningen havner på et normalnivå på 12,7 prosent», skriver Citi i en ny analyse.

Citis forventede vekst er også gjennomsnittet av hva 25 Kina-økonomier som Reuters har kontaktet også har kommet frem til og 0,4 prosentpoeng lavere enn fjorårets siste kvartal. Slår dette til vil det være den laveste økonomiske veksten i Kina siden slutten av den globale finanskrisen i 2009.

Kina-kritikk mot IMF

Det internasjonale pengefondet (IMF) sa i forrige uke at det er en fare for at den kinesiske økonomien går inn for en hard landing. De er bekymret for de underliggende verdiene som har blitt brukt som sikkerhet for låneopptak.

Den kinesiske visefinansministeren kritiserte IMF i helgen.

- Det er ikke bare Kina som trenger reformer. Noen av metodene som IMF har benyttet og den tradisjonelle tenkemåten hos IMF må endres. Vi håper at analysene deres og metodikken kan gjenspeile virkeligheten i et land, sa Zhu Guangyao i et møte med vestlige journalister under årsmøtet til IMF og Verdensbanken.

Han sammenlignet Kinas tiltak for å få kontroll med finansinstitusjonenes utlån – og det uregulerte gråmarkedet – med hva amerikanske og europeiske tilsynsmyndigheter gjorde i årene før finanskrisen rammet i 2008.

- Vi er i ferd med å iverksette tiltak, blant annet styrke ledelsen, tett oppfølging av finansinstitusjonene og tilsyn. Sammenlignet med hvordan amerikanerne og europeerne håndterte Lehman Brothers og gjeldsproblemene mener jeg at Kina har vært mest vellykket – så langt, sa Zhu.

Han la ikke skjul på at Kina står foran store utfordringer, men visefinansministeren sa at det at de har identifisert sårbarhetene gjør at de har større sjanse for å få blant annet gjeldssituasjonen under kontroll.

- Bildet er veldig klart. Vi står foran store utfordringer, men vi vet hva disse består av. Det taler til vår fordel, sa Zhu.

Svakere start for Singapore

De foreløpige vekststatistikkene fra Singapore viser at miniputtstaten fikk en økonomisk vekst på 5,1 prosent i første kvartal. Dette er ett prosentpoeng svakere enn fjorårets siste kvartal.

- Kjernen i dette er at vi ser en noe svakere start på 2014. Veksten fremover vil fortsatt være ujevn på grunn av innenlandske og internasjonale årsaker, sier strategileder Selena Ling hos OCBC Bank til næringslivskanalen CNBC.

Singapore er halvveis inne i en tiårsplan som skal gjøre landet mindre avhengig av billig arbeidskraft fra lavkostland til å tiltrekke seg bransjer som er villig til å investere stort i forskning og utvikling. Reiselivssektoren har også vokst kraftig siden det ble åpnet to store kasinoer i Singapore for fire-fem år siden.

Markedene

Japan Det er en blandet åpning ved Tokyo-børsen. Teknologiselskapet Sharp har falt med over åtte prosent etter at avisen Asahi Shimbun skrev at det kriserammede selskapet på nytt må hente inn rundt 12 milliarder kroner i frisk kapital.

Bilprodusentene, ledet av Toyota, Suzuki og Honda, har klatret ved Tokyo-børsen. Alle har lagt bak seg et bra regnskapsår – blant annet takket være en svakere yenkurs.

Kina Oljeselskapet China National Petroleum skal være ansvarlig for utslippet av farlige kjemikaler i drikkevannet i storbyen Lanzhou i forrige uke, ifølge nyhetsbyrået Xinhua. Aksjekursen på selskapet har falt med 1,2 prosent i Hong Kong.

Australia Nøkkelindeksen har falt med nesten en prosent ved Sydney-børsen. Nedgangen skyldes i hovedsak kursfall hos storbankene og bryggeriet Coca-Cola Amatil, som har hatt et kursfall på over 17 prosent på to dager.

 

 

Bangkok-børsen i Thailand holder stengt i dag.

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia

 

Les også: Frykter aksjekrakk som i 1987 - bare verre


Asia i dag: Kina aldri vært nærmere finanskrise enn nå

Derfor satser Kina på investeringer som ikke lønner seg  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.