Tirsdag nedjusterte DNB Markets sitt anslag for global vekst de neste fire årene.

Meglerhuset viser spesielt til flere Kina-skuffelser de siste månedene. Seniorøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets peker på oppbremsing i boligbyggingen og boligmarkedet.

Han understreker at verdensøkonomien rammes «litt skjevt» av utviklingen i Kina.

- Dette er først og fremst negativt for kinesisk økonomi, men i andre omgang slår det direkte ut på kinesisk råvareimport i flere år. Da har du noen standardoffer, sier Kjennerud.

Seniorøkonomen trekker frem jernmalm og kull.

- Australia og Indonesia er dermed to land som blir mer påvirket, sier han.

Nedjusterte anslag

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank advarer mot at Kina kan være på vei inn i en boligboble, og fykter landet kan være på vei inn i sin verste nedtur på ti år.

Tirsdag nedjusterte DNB Markets sine anslag for kinesisk vekst, målt i bruttonasjonalprodukt (bnp). Forventningene for Kinas økonomi er tatt vesentlig ned siden januar, i gjennomsnitt med 0,7 prosentenheter per år i 2015 til 2018, opplyser meglerhuset.

Samtidig skisserer økonomene et nedsidescenario hvor veksten faller ned mot fire prosent i 2017 og 2018.

Seniorøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets. FOTO: DNB Markets
Seniorøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets. FOTO: DNB Markets
Sannsynligheten for at dette skjer er 20 prosent, mener økonomene.

- I dette scenarioet vil du få en mye kraftigere oppbremsing i boligbyggingen, men jeg vil ikke kalle det en hard landing. Det går dårlig, men det kollapser ikke, forklarer Kjennerud.

I likhet med Hermanrud i Swedbank, var han selv nylig i Kina.

- Vi møtte en rekke boligbyggere og signalene deres var at de nå ikke lenger tør å starte nye prosjekter i mindre byer, forteller seniorøkonomen.

- Boligmarkedet er på en nedadgående trend, men byggingen vil falle mer enn salg fordi du har massiv overkapasitet, sier Kjennerud.

Se oppdaterte anslag nederst i saken!

Bedre i eurosonen

Han understreker at europeiske land som produserer forbruksvarer til Kina ikke vil føle nedturen på samme måte. I tirsdagens oppdatering viser også meglerhuset til bedre stemning i eurosonen, med økt  etterspørsel og vekst.

På den annen side tas vekstanslagene for blant annet Russland og Brasil ned. Det samme gjelder for USA i år, men her vises det til «en midlertidig svikt» i årets første kvartal.

- Vi tror oppbremsingen er midlertidig og opprettholder vekstbildet for de kommende årene, opplyser meglerhuset.

Som følge av svakere data, tror økonomene riktignok at den amerikanske sentralbanken (Fed) vil vente med renteheving til september.

- Deretter venter vi en forsiktig renteoppgang, i tråd med Feds egne prognoser, skriver DNB Markets.

DNB Markets prognoser (utvalg), bruttonasjonalprodukt prosentvis endring fra året før:

 

Les også:
Asia i dag: Kina kjøper gull i det skjulte
Varsler eiendomsskrell i 18 oljebyer
- Lave provisjoner i Norge  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.