- Norge har ikke mistet ansiktet eller tapt troverdighet i menneskerettighetsspørsmål, sier hun.

Regjeringen og stortingspresident Olemic Thommessen (H) har måttet tåle massiv kritikk hjemme og ute for avgjørelsen om å ikke møte Tibets åndelig leder og tidligere fredsprisvinner Dalai Lama under hans norgesbesøk denne uken.

Aftenposten skriver på lederplass onsdag at Norge har tapt ansikt i saken og at vi har snudd ryggen til våre egne verdier. Venstre-leder Trine Skei Grande sier til Dagbladet at hun mener avgjørelsen vil være svært skadelig for Norges omdømme internasjonalt.

Statsminister Erna Solberg avviser kritikken.

- Jeg mener vi faktisk står opp for norske verdier og interesser, og jeg mener ikke vi har tapt ansikt. Med vår avgjørelse sørger vi for at vi faktisk kan være med på å påvirke verden, og at vi kan få en reell mulighet til å bli hørt i viktige spørsmål som menneskerettigheter, klima og fattigdomsbekjempelse, sier Solberg til NTB.

Solberg prioriterte onsdag formiddag pressemøter i statsministerboligen samtidig som Dalai Lama ble mottatt av Nobelkomiteen et par kvartaler unna.

Troverdighet

Solberg er ikke enig i at Norge nå har mistet troverdighet internasjonalt når det gjelder menneskerettighetsspørsmål.

- Det er veldig mange land som ikke møter Dalai Lama, fordi de vet at for å kunne delta i en konstruktiv dialog om viktige spørsmål internasjonalt, så må de ha et forhold til landet som er verdens største land, verdens nest største økonomi og en vetomakt i FN, sier hun.

- Jeg mener for eksempel ikke at Tyskland, Storbritannia og Danmark ikke kan snakke med troverdighet om menneskerettighetsspørsmål fordi de ikke møter Dalai Lama, sier Solberg.

- Lett å fnyse

Solberg sier den enkleste løsningen for regjeringen ville ha vært å møte Dalai Lama.

- Det er selvfølgelig mye enklere å si at Norge alltid står med flagget høyt. Men da tror jeg vi kunne sett at noen hevet øyebrynene og tenkte at Norges politiske ledere er mer opptatt av å heise flagget her hjemme enn å ha påvirkning ute, sier hun.

Hun utfordrer også de som fnyser av regjeringens argumenter om at avgjørelsen først og fremst er motivert av et ønske om å påvirke menneskerettigheter, klima og fattigdomsspørsmål, og ikke av norske handelsinteresser.

- Jeg mener det er et krav til dem som mener vi skulle møtt Dalai Lama at de faktisk reelt sett argumenterer for det at vi ikke skal ha innflytelse på disse spørsmålene. Å fnyse gjør man hvis man ikke har argumenter å møte dette med, sier statsministeren. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.