Filippinenes utenriksminister vil ikke møte Kina til bilaterale samtaler om Sør-Kinahavet. Kina krevde at en kjennelse fra Haag-domstolen ikke skulle diskuteres.

Voldgiftsdomstolen i Haag konkluderte i forrige uke med at Kina ikke har rettmessig krav på et omstridt område i Sør-Kinahavet. Domstolen mener Kina har krenket filippinske rettigheter og forstyrret både oljeleting og fiske i området, der kineserne har bygget flere kunstige øyer.

Mens Filippinene kalte kjennelsen en milepæl, avviser Kina avgjørelsen og sier myndighetene ikke anerkjenner den. I ettertid har Kina invitert Filippinene til bilaterale samtaler, men Filippinenes utenriksminister Perfecto Yasay sier til Reuters tirsdag at han ikke kan gå med på kinesernes betingelser.

Filippinene står på sitt

– De har bedt oss være åpne for forhandlinger, men har sagt at det må skje utenfor og uten hensyn til kjennelsen fra voldgiftsdomstolen. Jeg har svart at det ikke vil være i henhold til vår grunnlov og våre nasjonale interesser, forklarer Yasay. Han møtte sin kinesiske kollega forrige uke da de begge deltok på et toppmøte for asiatiske og europeiske ledere i Mongolias hovedstad Ulan Bator.

Yasay sier Filippinenes første mål er at landets fiskere igjen skal få adgang til de omstridte områdene. Deretter skal konklusjonene i kjennelsen følges opp punkt for punkt.

Filippinene står dermed på sitt og vil ikke gi etter for kinesisk press. Kina advarer Filippinene mot å militarisere de omstridte havområdene.

– Ethvert forsøk på å tvinge Kina til å gi etter ved å vise militære muskler, vil bare gi motsatt effekt, sier den kinesiske marinens sjef, admiral Wu Shengli.

Fortsetter utbygging

Wu sier Kina ikke gir opp sine krav.

– Vi kommer ikke til å gi opp vår utbygging på Nansha-øyene halvveis gjennom, sier Wu. Nansha-øyene er det kinesiske navnet på Spratly-øyene – en gruppe korallrev som Kina har bygget ut til kunstige øyer med plass til rullebane og militærfartøy.

– Nansha-øyene er en naturlig del av Kinas territorium, og vår nødvendige utbygging på øyene er rimelig, berettiget og legitimt, sier Wu.

Flere land i regionen krever også sin rett på Spratly-øyene.

Amerikansk besøk

Tirsdag innledet Kina nye militærøvelser i Sør-Kinahavet. Myndighetene har sperret av den sørøstlige delen av øyprovinsen Hainan under øvelsene, som pågår fram til torsdag.

Kunngjøringen av militærøvelsen kom samtidig som USAs marinesjef John Richardson var på besøk hos sin kinesiske kollega i Beijing tirsdag.

Richardson sier han hadde «ærlige og meningsfulle samtaler» med Wu, og at målet er å skape et godt forhold og holde kommunikasjonskanalene åpne «selv om vi har forskjellige meninger».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Haag-domstol avviser Kinas krav i Sør-Kinahavet

 
Kinesiske medier: Kina er offeret i Sør-Kinahavet  

Kina toner ned krigsretorikk  

Asia i dag: Høy risiko for væpnet sammenstøt