Nabolandene ser med bekymring på Kinas planer om ytterligere opptrapping av konflikten i Sør-Kina havet.

I dag skriver South China Morning Post at Kina nå planlegger å bygge en kunstig øy i Sør-Kina-havet, med en egen flyplass og havn. Slik vil landet trygge sin militære tilstedeværelse. Opplysningene kommer fra Li Jie, en ekspert ved den kinesiske marinens forskningsinstitutt.

– Det er et veldig komplisert prosjekt, så vi må lære av erfaringene vi har gjort, sier Li Jie.

Bentent konflikt
Byggingen går midt inn i striden om hvem som skal kontrollere skipstrafikken og naturressursene i området.

Sør-Kinahavet er en av de viktigste gjennomfartsårene for internasjonal handel. I 2013 passerte frakteskip med produkter til en verdi av nesten 6000 milliarder dollar gjennom Sør-Kinahavet.

Kinas posisjon er at store deler av dette området tilhører Kina. Filippinene og Vietnam nekter å bli overkjørt av Kina, og det har vært protester og konfrontasjoner nylig.
 

Kan beskytte området
Kina har allerede plassert en installasjon på øyen Johnson South Reef. Nå skal Fiery Cross Reef stå for tur.

En pensjonert kinesisk forsvarstopp sier til avisen at dette vil gjøre det enklere for Kina å etablere et luftvern, og slik beskytte området mot mulig fremtidige fiendtlige angrep.

Forsker og sikkerhetsekspert Zhang Jie sier til samme avis at byggingen av en ny øy trolig vil skape sterke reaksjoner.

- Vi har hatt kunnskapen til å bygge kunstige øyer I flere år, men vi har ikke gjort det fordi vi ikke ville skape for mye kontroverser.

Opptøyer og evakuering
Kina, Filippinene, Vietnam, Malaysia, Brunei og Taiwan gjort krav på øygrupper og havområder som trolig skjuler store mengder olje, gass og mineraler ved de omstridte Paracel- og Spratly-øyene. Det er også store fiskeressurser rundt disse øyene.

I Vietnam har det vært opptøyer rettet mot kinesiske interesser etter at Kina har startet leteboring etter olje og gass ved Paracel-øyene.

I slutten av mai ble flere tusen kinesere Evakuerer kinesere fra Vietnam .

– Vi advarer kinesiske borgere mot å reise til Vietnam for tiden. Kina vurderer ytterligere skritt avhengig av hvordan situasjonen utvikler seg, sa pressetalsmann Hong Lei for det kinesiske utenriksdepartementet da.

 

 

Les også:

«Det finnes noen bilvasker som er rene»

- Jeg er både frustrert og forbannet  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.