Kinesiske myndigheter har satt av 5000 milliarder kinesiske yuan, som tilsvarer 800 milliarder dollar eller rundt 6590 milliarder norske kroner, i offentlige og private midler for å sikre seg mot et børskrakk av dimensjoner.

Følg Kina-utviklingen på DN.no.

Det var tidligere ventet at disse midlene, utgjorde oppunder 500 milliarder dollar, men ifølge en sammenstilling Reuters har gjort er verdiene langt høyere.

Til sammenligning er det norske oljefondet torsdag verdt omtrent 7.200 milliarder kroner, omtrent 880 milliarder dollar.

Slik er verdiene satt opp, ifølge Reuters:

Spår nytt børskrakk

Myndighetene har allerede brukt milliarder av kroner på tilbakekjøp av aksjer og andre tiltak. På tross av dette er ekspertene svært skeptiske til aksjemarkedenes fremtid, og flere spår et nytt børskrakk.

Etter en oppgang på de kinesiske fastlandsbørsene på 150 prosent på ett år, falt de samme markedene med over 30 prosent på noen uker.

Da aksjemarkedene i Kina nådde bunnen tidligere denne måneden, skrev meglerhuset DNB Markets en analyse som spådde en ytterligere nedgang på 20-30 prosent for markedene. Siden da har kinesiske myndigheter igangsatt enorme tiltak for å stagge nedgangen, og børsene i Shanghai og Shenzhen har opplevd en børsoppgang på henholdsvis 15 og 18 prosent frem til i dag.

Dette er tiltakene innført av myndighetene:

  • Blant annet er shortsalg, å vedde på nedgang i aksjekursen, forbudt
  • Storeiere i selskaper får ikke selge aksjer
  • Børsnoteringer og emisjoner er satt på vent
  • Kinesiske myndigheter kjøper samtidig opp aksjer for milliarder gjennom det statlige finansieringsorganet China Securities Finance Corp. (CSF)

- Markedet er ikke fritt, og da er det ikke et marked, sier analytiker i meglerhuset, Ole André Kjennerud.

Han opprettholder utsiktene om at de kinesiske aksjemarkedene kan falle 20-30 prosent fra bunnivået tidligere denne måneden. Et fall på 30 prosent fra bunnivået tidligere i juli tilsvarer et fall på 40 prosent fra dagens nivå.

Les også på DN.no:

TVNorge-eier gir 4,4 milliarder for full kontroll over Eurosport

Her er aksjenyhetene du må få med deg

Leverte langt bedre enn fryktet - stiger markert på Oslo Børs (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNTV:

Undrer seg over Kina

Undrer seg over Kina
Ap-ledren Jonas Gahr Støre mener Kinas langvarige boikott av Norge - Setter det moderne Kina i et litt underlig lys.
03:57
Publisert: