Kina nedjusterte mandag tallet for veksten i fjorårets bruttonasjonalprodukt fra 7,4 til 7,3 prosent, det laveste nivået siden 1990.

Det opprinnelige tallet på 7,4 prosent ble lagt fram i januar. Nedjusteringen som landets statistikkbyrå nå har kommet med er den laveste vekstraten siden 1990, da BNP var nede på 3,9 prosent.

Til tross for nedjusteringen er det tegn til stabilisering i økonomien, ifølge myndighetene. De siste tiltakene som er innført for å få økonomien på rett spor igjen, blant annet rentekutt, kommer de neste månedene til å understøtte stabilisering og vekst, hevder myndighetene.

– Påvirker ikke

– BNP-korrigeringen for i fjor har liten påvirkning på markedet, sier analytiker Qian Quimin i Shenwan Hongyuan Group.

Han viser til at tallet tross alt gjelder fjoråret uansett, og at alle vet at økonomien nå ikke er i like god forfatning som man har vært vant med den siste tiden.

Landet har i mange år levert tosifret BNP-tall. Derfor bidro børsfall og økonomisk nedtur i Kina i forrige måned til børsras i resten av verden.

Det finnes ingen enkeltstående årsak til nedgangen som kom uventet i august, men under et G20-møte i Tyrkia denne helgen, der representanter fra de 19 landene i verden med sterkest økonomi, samt EU, deltok, vekket det stadig bekymring over uroen i Kinas økonomi.

Bobler

Under møtet sa Kinas sentralbanksjef Zhou Xiaochuan at det hadde bygget seg opp bobler i økonomien fram til midten av juni.

– Korrigeringen i aksjemarkedet er nå i ferd med å nærme seg slutten, sa Zhou.

I en uttalelse fra Kinas markedsregulator heter det at veksten i aksjemarkedet har vært for rask og for stor, noe som skapte bobler. Dermed var det uunngåelig at man fikk et påfølgende fall og justering, ifølge uttalelsen.

– På det nåværende tidspunkt har risikoen i markedet og boblene som hadde dannet seg, blitt tatt ut til en viss grad, heter det i uttalelsen fra markedsregulatoren, som legger til at myndighetene ikke kommer til å lene seg tilbake, men fortsatt håndtere situasjonen fortløpende for å skape stabilitet.

Børsene i Kina ser ikke ut til å reagere stort på nedjusteringen etter å ha vært stengt i to dager i forbindelse med feiringen av 70 års-jubileet for seieren over Japan under 2. verdenskrig.

Shanghai Composite-indeksen er klokken 05 norsk tid opp 0,22 prosent til 3167 poeng.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Asia i dag: USA vil holde Kina ansvarlig

Trangt i døren - investorer rømmer fra Asia

 
Sjeføkonom advarer mot skjulte problemer i Kina

 

- Det er den store skrekken for Norge
- Det er den store skrekken for Norge
DNs kommentator Bård Bjerkholt forklarer: Dette betyr Kinas valutajustering.
01:48
Publisert: