Microsoft-grunnlegger Bill Gates sperret øynene opp minst én gang da han bladde i den nye boken til en av sine favoritt-forfattere, historiker Vaclav Smil.

I boken «Making the Modern World: Materials and Dematerialization» spør forfatteren blant annet om hvor mye lenger den rike del av verden skal drive sitt forbruk av råvarer.

Og det var særlig en figur i boken som fanget Gates' oppmerksomhet, skriver businessinsider.com.

I sin blogg skriver Bill Gates at Smil hevder at betong er det viktigste menneske-skapte materialet, både når det gjelder mengden vi produserer hvert år og den totale massen som er utvunnet.

Fundamentet

Betong er bokstavelig talt fundamentet for den massive utbredelsen av byområder de siste ti-årene, og dette igjen er en viktig årsak til at andelen ekstremt fattige i verden er halvert siden 1990.

Ifølge Smil så produserte verden i 1950 omtrent like mye stål som sement, som er en viktig bestandel i betong. I 2010 var stålproduksjonen åtte ganger så høy som i 1950, mens sementproduksjonen var økt med 25-gangeren.

Detaljen i dette som ifølge businessinsider sjokkerte både Bill Gates og Vaclav Smil, er at Kina bare i løpet av de siste tre årene har brukt mer betong enn USA brukte i hele det forrige århundre - ja faktisk 50 prosent mer. 

Gates avslutter sitt blogg-innlegg med at han elsker å lese bøker av Smil fordi han nekter å overdrive.

«Han er en orginal tenker som aldri gir enkle svar på vanskelige spørsmål. Han gir meg masse å tenke på når jeg kjører til jobben, før dagens første Cola light».

Les også: Lover fortsatt høy kinesisk vekst (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Veksten er problemet i verden   (2012)