Mandag denne uken ble et nytt, vertikalt kart over Sør-Kinahavet presentert av sjefen for Hunan Map Publishing House, Lei Yixun.

Karte viste ti streker formet som en tunge rundt Sør-Kinahavet. Det er én strek mer enn hva som ble tegnet forrige gang, av Kuomintang-regjeringen på 1940-tallet.

Kinesiske tjenestemenn har ofte referert til den tidligere regjeringens karttegning «som et historisk grunnlag for kommuniststatens krav», ifølge Sinosphere.

De ni strekene har tidligere også populært blitt omtalt som «ku-tunge» av folket.

Større område

Det nye, vertikale kartet viser nå tydelig to store øy-klynger, blant annet bestående av Paraceløyene og Spratlyøyene. Kina, Vietnam og Taiwan hevder alle at de er rettmessige herrer over Paraceløyene, mens seks andre stater anser Spratlyøyene å tilhøre dem.

Kinesiske krav i Sør-Kinahavet har dukket opp på slike kart også tidligere, men da i form av insatte grenser.

Kinas påstander om eierskap i Sør-Kinahavet har satt landet på kant med minst fire Sørøst-asiatiske nasjoner - som har konkurrerende krav. I tillegg er Kina havnet i klammeri med USA, som mener landets handlinger fører til usikkerhet.

Bygger ut øyene

Det kartet derimot ikke viser, er hvordan Kina målrettet har flyttet sand til tre-fire rev og skjær ved Spratlyøyene med hensikt å gjøre dem til såkalt fullverdige øyer.

Utenlandske offiserer hevder Kina har bedrevet dette arbeidet siden januar tidligere i år.

Fillipinene har allerede ved to anledninger formelt klaget inn landet i forbindelse med denne "øy-utfyllingen".(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.