Li Keqiang og hans kone satte seg på flyet i retning London tidligere i dag. I et innlegg publisert i den britiske avisen The Times på mandag, skriver Li at målet med reisen til Storbritannia er å endre «misoppfatninger og betenkeligheter» som britene har om Kina.

Kvantesprang

Kina har lenge ønsket tettere forbindelser til Europa. Under finanskrisen lovet Kina økonomisk støtte til de kriserammede landene i Sør-Europa med kjøp av statspapirer og økonomisk bistand. Det er blitt med løftene; Kina har hatt nok med å holde sin egen økonomi flytende.

«Mange land har veldig høye forventninger til Kina – enkelte ser Kina som er global stormakt. Som Kinas statsminister er jeg fornøyd med tingenes tilstand», skriver Li i dagens utgave av The Times.

I innlegget, som har overskriften «Kina og Storbritannia er på en vinnende kurs», går Li tilbake i historien og forklarer hvordan Kina ved å åpne grensene til omverdenen, investorer og handelspartnere har klart å skape en høy økonomisk vekst gjennom en generasjon.

«Kina har oppnådd et kvantesprang i utviklingen. Dette blir sett på som en enestående suksess i det internasjonale samfunnet. Takket være reformer og åpningen av Kina som begynte for over 30 år siden, har Kina i betydelig grad bedret levestandarden til befolkningen i løpet av en generasjon», påpeker Li.

Ny «normal»

Li har ikke kommentert utviklingen i den kinesiske økonomien i detalj siden den årlige Folkekongressen ble avholdt for vel tre måneder siden. En rekke finansinstitusjoner har nedjustert vekstprognosene for Kina de siste månedene.

Li skriver i innlegget at den økonomiske veksten er svakere enn tidligere, men at dette er normalt.

«Den kinesiske økonomien må ha en riktig vekst. Dette forventes å bli på rundt 7,5 prosent i år. Dette er lavere enn tidligere, men det er normalt», skriver han.

Dette er første gang Li besøker Storbritannia siden han overtok som Kinas statsminister ifjor. Ifølge Reuters har kineserne advart sine britiske kolleger om at de ikke vil akseptere kritikk på brudd av menneskerettighetene hvis Storbritannia ønsker økt handel.

Kina-investeringer

Kinesiske investeringer i Storbritannia er nesten 15-doblet fra 2008 til 2013 til 12,4 milliarder dollar, ifølge visehandelsminister Gao Yan. Beløpet er sannsynligvis langt høyere da mange kinesere har flyttet penger via Hong Kong og Macau til eiendomskjøp i London.

Kina ønsker tettere forbindelser med Storbritannia, men viserestriksjoner og eksportforbud av høyteknologi skaper vanskeligheter. Storbritannia vil sannsynligvis gjøre det enklere for kinesere å få turistvisum.

Li har med seg en større næringslivsdelegasjon. Ifølge kinesiske medier vil det bli undertegnet handelsavtaler verdt rundt 180 milliarder kroner under tredagersbesøket.

Kinesiske selskaper forventes å bidra med finansiering og teknologi til den planlagte kjernekraftanlegget ved Hinkley Point, med planlagte investeringer på 16 milliarder pund. Statseide kinesiske selskaper forventes å ta en eierpost på mellom 30 og 40 prosent i prosjektet, ifølge Legalweek.com.

Valutaspill

Den kinesiske valutaen skal internasjonaliseres de neste årene og internasjonale finanssentre i Hong Kong, New York og London prøver å posisjonere seg for å kunne drive valutahandel med kinesiske yuan.

China Construction Bank er blitt utpekt som avregningssentral i London.

– Dette er en «game changer» (endrer spillet) for oppgjør og valutahandel i yuan. Jeg ser en rekke nye produkter som vil komme ut fra London og China Construction Bank, sier direktør Patrick Pang ved Asia Securities Industry & Financial Markets Association til South China Morning Post.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.