Innledningen til det nye året har vært høydramatisk i verdens finansmarkeder. Kraftige fall på kinesiske børser har spredd seg som ild i tørt gress på verdens øvrige børser.

Etter et av de største fallene på 20 år på innenlandsbørsene i Kina mandag, ble handelen på nytt stoppet torsdag.  Børsene i Shanghai og Shenzhen ble stengt for dagen etter kun 14 minutters handel. Da hadde samleindeksen CSI 300 falt syv prosent og automatisk handelstopp ble innført.

Samtidig har oljeprisen bare fortsatt å falle denne uken. Et fat nordsjøolje med levering om én måned ble torsdag klokken 09 handlet til 32,49 dollar fatet. I starten av uken gikk et fat for over 38 dollar. Prisen er nå på det lavste nivået på 11 år.

Konsernsjef Rune Bjerke i Norges største bank DNB mener dette kompliserer bildet for norsk økonomi fremover.

- Usikkerheten har økt. Med det som nå skjer i Kina er det flere faktorer som truer. Så lenge Kina var noenlunde «steady» så var det en faktor man ikke trengte å ta så mye hensyn til. Da var det først og fremst nedgangen i oljeprisene. Nå er det på den ene siden oljeprisene og på den andre siden det som skjer i kinesisk økonomi med betydelig smittefare, sier Bjerke til DN.

Han mener banken er godt forberedt på å jobbe med kundene som kan havne i problemer på grunn av markedsuroen.

- Vi er godt forberedt på tøffe tider. Vi kommer til å jobbe proaktivt med kundene våre, de kundene som jobber i krevende industrisegmenter. Vi er overbevist om at vi skal takle dette på en god måte, sier Bjerke.

Les også:

Nå samles Norges elite i Oslo: - Det er Øya-festival for politikere og samfunnsengasjerte folk

Les også:

Erna vil ikke forby Uber

Frykter nye klasseskiller

Finansministeren vurderer hurtigutvalg om Uber og Airbnb

Se DNtv: Denne roboten koster en tiendedel av et menneske og jobber ti ganger så fort:

- Denne roboten koster en tiendedel av et menneske og jobber ti ganger så fort
Se hvordan bankroboten jobber. I løpet av tjue år kan hver tredje norske jobb være erstattet av ny teknologi, ifølge NHO.
01:53
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.