Eksportvolumet har økt med 8 prosent fra oktober i fjor. Verdien av eksporten har økt med 9 prosent, eller 854 millioner kroner.

– Det har vært en betydelig volumvekst i eksporten av både laks og sild i oktober som har bidratt til verdiveksten. Dette skyldes økt utslakting og økte fangster. I tillegg er en svekket norsk krone sterkt medvirkende til at sjømateksporten setter ny rekord for oktober måned, sier Tom-Jørgen Gangsø, direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd.

Hittil i år har Norge eksportert 2,2 millioner tonn sjømat til en verdi av 87 milliarder kroner. Eksportvolumet har falt med 4 prosent, og verdien har økt med 8 prosent, eller 6,3 milliarder kroner, sammenlignet med samme periode i fjor.

– I hele 2019 har den norske kronen svekket seg mot de store valutaene, og dette har vært med på å øke eksportverdien målt i norske kroner, sier Gangsø.

Tidligere i høst sa fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp) at han tror 2019 kan bli det første året hvor sjømateksporten passerer 100 milliarder kroner. I fjor endte tallet på 99 milliarder.

Økning til Kina

– Det er svært gledelig å se at norsk sjømateksport fortsetter å øke. Med vekst i oktober for flere viktige arter viser tallene at mye gjøres riktig i næringen, som for eksempel det imponerende markedsarbeidet. Jeg besøkte nylig Sør-Korea og Kina. Begge landene er store og voksende markeder med et stort sjømatkonsum, sier Nesvik.

Sjømateksporten til Kina har økt med 41 prosent i verdi og 15 prosent i volum så langt i år.

Volumet i lakseeksporten har økt med hele 14 prosent sammenlignet med oktober i fjor, mens verdien økte med 4 prosent. Norge eksporterte 117.000 tonn laks for 6,7 milliarder kroner i oktober i år. Polen og Frankrike var de største markedene for laks i oktober.

Eksporten av ørret har økt med 46 prosent i volum og 30 prosent i verdi i oktober sammenlignet med samme måned i fjor. Norge eksporterte 6.700 tonn ørret for 375 millioner kroner i oktober. Det var Hviterussland og USA som kjøpte mest ørret i oktober.

Økt torskefangst

Norge eksporterte 2.000 tonn fersk torsk for 107 millioner kroner i oktober. Det er en økning på 23 prosent i volum og en verdiøkning på 44 prosent fra samme måned i fjor. Sverige var det største markedet for fersk torsk.

– Økte eksportvolumer i oktober henger sammen med økte fangster av fersk torsk i år sammenlignet med samme periode i fjor. Samtidig har eksportprisene økt, noe de ofte gjør på sommeren og høsten når det er mindre fersk torsk i markedet, sier sjømatanalytiker Ingrid K. Pettersen i Norges sjømatråd.

Etter en litt svakere start på året, målt i volum, har eksporten av klippfisk av torsk tatt seg opp de siste månedene. Det ble eksportert 12.100 tonn hel klippfisk for 698 millioner kroner i oktober, noe som er en volumøkning på 2 prosent og en verdiøkning på 13 prosent. Portugal og Brasil er de største markedene for klippfisk.

Sildeeksporten har økt med hele 91 prosent målt i verdi. Det skyldes en doblet fangstmengde fra samme måned i fjor. Eksporten av kongekrabbe har falt med 10 prosent i volum, mens eksporten av reker har falt med 12 prosent i volum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.